Специалната комисия, която разследва щурма над Капитолия в САЩ изпрати призовки за 14 републиканци от седем щата, за които има данни, че са били част от схемата на кампанията на експрезидента Доналд Тръмп за спечелване с измама на последните президентски избори, съобщи CNN.

Лидерите на Републиканската партия от щатите са били "председател" и "секретар" в листите на фалшиви избиратели, ако републиканците успеят да отхвърлят удостоверенията на действителните изборни гласове, спечелени от Джо Байдън.

Схемата не е проработила и тогавашният вицепрезидент Майк Пенс удостовери изборните резултати на 6 януари, когато сесията на Конгреса се събра отново, след като беше прекъсната от тълпа про-Тръмп бунтовници.

"Изборната комисия търси информация за опити в множество щати да отменят резултатите от изборите през 2020 г., включително планирането и координирането на усилията за изпращане на фалшиви листи на избиратели в Националния архив", каза депутатът от Демократическата партия Бени Томпсън, който председателства комисията. , от тази партида призовки. "Вярваме, че лицата, към които сме призовали днес, имат информация за това как тези така наречени алтернативни избиратели са се срещнали и кой стои зад тази схема.

Специално жури се заема с делото срещу Тръмп за изборите в Джорджия

Специално жури се заема с делото срещу Тръмп за изборите в Джорджия

Разследват опитите му да отмени изборния резултат…

В своите призовки комисията пише, че притежава тези фалшиви избирателни удостоверения от Националния архив. Комисията също така казва, че разполага с документация, показваща, че са били изпратени фалшиви избиратели в Конгреса "като оправдание за забавяне или блокиране на сертифицирането на изборите" и специално за Пенс, който да обмисли, докато е в ролята си на председател на Сената, кога е удостоверил президентски избори 2020 г.

Миналата седмица комисията получи всичките над 700 страници от Националния архив, които преди това бяха обвързани в съдебни спорове, след като Върховният съд постанови, че бившият президент Доналд Тръмп не може да блокира получаването на комисията.

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

Експрезидентът искаше да блокира пускането на документите му в Белия дом

Припомняме, че специално назначено голямо жури ще се заеме с делото срещу експрезидента на САЩ Доналд Тръмп за опита му да отмени резултатите от президентските избори от 2020 г. в щата Джорджия. Журито, което ще заседава в окръг Фултън в същия щат, ще се занимава само с този процес, за разлика от обичайните големи журита, които работят по повече дела.

Най-важните свидетели отказаха да участват в делото, но голямото жури може да ги задължи да дадат показания.

Обект на нейното разследване са опитите на Тръмп да отмени резултатите от президентския вот - става дума за периода от два месеца между поражението му на изборите и утвърждаването от Конгреса на победата на Джо Байдън. Сред епизодите, които ще разгледа журито, са телефонното обаждане на Тръмп до държавния секретар на Джорджия - Брад Рафенспъргър, с искане "да бъдат намерени 11 780 гласа", които да му осигурят победа в щата.

Тръмп иска Върховният съд да спре разкриване на документи за щурма над Капитолия

Тръмп иска Върховният съд да спре разкриване на документи за щурма над Капитолия

След като Комисията поиска около 800 страници да бъдат разкрити

Срещу Доналд Тръмп и обкръжението му се води още един голям процес - за финансовите му дела.