Сигналите и заплахите от ученици в нашите училища са отражение на случващото се в нашия регион. Става дума за невнимателно поведение на дете, което все още предизвиква реакции. Това посочи в събота министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от МКД.

Той увери, че се работи по всеки един случай. За момента не са открили повод за тревога, но се действа превантивно и се предприемат необходимите действия за всеки случай.

"За всеки констатиран случай ние реагираме, работим едновременно със социалните служби, с ръководството на училището, с родителите и засега нямаме ситуация, която да говори за сериозност в намерението да се предприеме нещо, а превантивно при всеки момент, когато разберем, веднага реагираме на всяка информация", каза Сапсовски.

Той отправи апел към родителите и учениците за сериозно и отговорно поведение, а ръководството на училището помоли да повиши нивото на отговорност и внимание. Той оцени, че събитията в Сърбия са повишили съзнанието на всички.

"Това, което се случва в съседни държави повиши малко общественото съзнание на всички ни, за да действаме заедно. Това е много важно от семейството през образователните институции до всеки един от нас и медиите, разбира се, за да се повиши информираността на обществото", каза Спасовски.

Той добави, че министерството е предприело действия още преди събитията в Сърбия, тоест вече има механизми, насочени към безопасността на учениците, като тези механизми са засилени след сигнали за поставени бомби в училищни сгради.

"Веднъж седмично се извършват обстойни проверки, които включват контрол на лица, превозни средства, безопасност на движението с цел недопускане на определени дейности и това дава изключителни резултати, поне засега. Преди всички тези разработки беше стартирана инициатива, съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието и науката, именно в тази част за предприемане на други мерки, които биха били част от работата на социалните услуги и връзка с Министерството на образованието и науката. Интериор в името на сигурността.за да работим с лица, ученици, които не се държат добре или могат да създадат определен проблем със сигурността или нарушение на сигурността", информира Спасовски.

Хиляди сърби отново казаха "не" на насилието

Хиляди сърби отново казаха "не" на насилието

Организаторите призоваха полицията да се въздържа от насилие

Припомняме, че в петък в сръбската столица Белград се проведе втори протест "Сърбия срещу насилието". Той започна пред сградата на сръбския парламент в столицата Белград. 

Демонстрациите се провеждат след двете масови стрелби в Сърбия миналата седмица. Подобни протести имаше в редица сръбски градове през последните няколко дни. На тях бе поискана и оставката на президента Александър Вучич.

Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия през първите два дни от оръжейната амнистия. Това заяви преди дни президентът Вучич.

Амнистията започна в понеделник, след като 13-годишен ученик с два пистолета уби осем ученици и охранител, а други шестима ученици и преподавател бяха ранени.

Стрелецът е в ареста и е подложен на психологическа експертиза, но не може да носи наказателна отговорност поради възрастта си. Полицията съобщи, че той е направил самопризнания за нападението.

Само два дни по-късно 21-годишен въоръжен мъж уби осем души и рани други 14 в две села в Централна Сърбия. Той бе задържан.

Черна гора и Босна почитат жертвите от нападенията в Сърбия

Черна гора и Босна почитат жертвите от нападенията в Сърбия

Ден на траур след атаките по училища

Босна съобщи след първото нападение за местен ученик, изразил възхищение от убиеца и заявил същите намерения, който обаче бързо е бил идентифициран и поставен под наблюдение от властите.