Въоръжени мъже атакуваха двама фотожурналисти в разкъсвания от нарковойни мексикански град Сиудат Хуарез. AP съобщи, че единият от фотографите е бил убит, а другият е бил тежко ранен.

Луис Карлос Сантяго и Карлос Санчес от „Диаро де Хуарез" се придвижвали с автомобил по улиците на града, когато две коли блокирали пътя им и бил открит огън. 21-годишният Сантяго бил убит, а колегата му бил приет в болница в тежко състояние. Според Педро Торес, главен редактор на „Диаро де Хуарез", не е имало причина двамата да бъдат нападнати. По думите му, Саняго е започнал работа във вестника преди две седмици, а Санчес е бил стажант.

Въпреки изявленията на властите, че нападението ще бъде разследвано, неправителствени организации и мексикански журналисти разкритикуваха неефективните действия на правителството, което не успява да предпази средствата за масова информация от организираната престъпност и в последствие не стига до виновните за нападенията и убийствата.

Мексиканските журналисти са чест обект на атаки от страна на наркокартелите, които се опитват да установят контрол върху информацията в страната. По данни на неправителствени организации, поне 22 представители на медиите са били убити от декември от края на 2006г, когато президентът на страната Фелипе Калдерон започна мащабна операция срещу наркобароните.

Няколко мексикански вестника спряха да отразяват борбата с нарко мафията след като техни журналисти бяха убити. „Ел Диаро Де Хуарез", обаче, не е един от тях. През 2008г. криминалният репортер на вестника Армандо Родригес беше убит пред дома си. Година по-късно федералният агент, разследващ случая, също беше застрелян.

Хвърлянето на десетки хиляди войници и полицаи срещу организираната престъпност доведе до пик на насилието в Мексико. Повече от 28 хиляди души загинаха в сблъсъци между враждуващите картели и силите за сигурност, а често представители на властта и журналисти също стават жертва на истинската война, която се води в страната.

Сиудат Хуеарез се смята за един от най-смъртоносните градове в света заради двугодишната „квартална" война между картелите Хуарез и Синалоа. От 1.3 млн. души население, 4 000 са загинали за последните 24 месеца.