Архиепископът на Лион е отстранил от длъжност свещеник, публикувал в интернет изявление, което оскърбява паметта на разстреляните хора в парижката концертна зала „Батаклан”, съобщават световните информационни агенции.

Свещеникът рязко разкритикувал рок музиката, като подчертал, че не вижда особена разлика между терористите и присъствалите на концерта на метъл групата „Eagles of Death Metal”. Божият служител определил присъствалите, част от които разстреляни, като „сиамски близнаци” на терористите.

„Погледнете снимките на зрителите, направени само няколко мига преди терористичния акт – пред нас са намиращи се в екстаз представители на т. нар. бохемска буржоазия. Това са живи мъртъвци. Техните убийци, упоени с хашиш зомбита, са техни сиамски близнаци”, написал свещеникът.

Но това очевидно му се е сторило недостатъчно и в своето писание той сравнява 120-те убити от терористите хора с "600-те жертви на извършващите всеки ден аборти" във Франция.

Архиепископът на Лион посочи, че смята за необходимо да отстрани от длъжност свещеника. Той настоятелно го посъветвал също така "незабавно да се оттегли в един от манастирите и да се отдаде на молитви и размисли".