Службата за вътрешна сигурност на Израел Шин Бет обяви, че е разкрила, че разузнаването на Иран работи в Западния бряг, съобщават израелски медии.

Според Шин Бет служител на иранското разузнаване, който живее в Южна Африка, е вербувал необходимите хора и е финансирал операцията в Западния бряг.

Шин Бет, със съдействието на израелската армия, са арестували главния таен ирански агент, 29-годишния студент по компютърни технологии Мохамед Махармех в района на Хеброн. Според Шин Бет той е бил вербуван от иранското разузнаване през 2015 г. от роднина, Башар Махармех, който е живял в Южна Африка през последните няколко години.

Израел вижда увеличени харчове на Иран за войни в чужбина

Израел вижда увеличени харчове на Иран за войни в чужбина

Стотици милиони долара годишно

След разследването на Шин Бет е станало ясно, че иранското разузнаване е използвало Южна Африка като значима база за откриване, набиране и работа в Израел и Западния бряг.

"Шин Бет и въоръжените сили разкриха и осуетиха в Западния бряг терористична мрежа, управлявана под егидата на иранското разузнаване", изтъкна израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Това не е за пръв път. Те се опитват по различни начини там и на други места да удрят Държавата Израел. Радвам се, че Шин Бет и нашите служби за сигурност са успели да осуетят тези опити", продължи Нетаняху.

"Искам да подчертая, че Иран използва тероризъм срещу Израел не само като подпомага терористични групировки като "Хамас" и "Ислямски джихад", но също и чрез опити за организиране на терористични атаки на територията на Израел", подчерта премиерът на Израел.