Групата Д-8 на развиващите се нации призова в събота САЩ да вдигнат ветото си върху пълноправното членство на Палестина като независима и суверенна държава в Обединените нации, предава "Ройтерс".

В декларация след среща в Истанбул на съвета на министрите, членовете на Г-8 Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан и Турция също поискаха всички страни да спрат да доставят оръжия и боеприпаси на Израел.

Миналия месец Общото събрание на ООН подкрепи кандидатурата на Палестина да стане пълноправен член на ООН, като я призна за квалифицирана да се присъедини и препоръча на Съвета за сигурност на ООН "да преразгледа въпроса благоприятно".

Палестинският натиск за пълноправно членство в ООН идва след няколкомесечна война между Израел и палестинските екстремисти Хамас в ивицата Газа и тъй като Израел разширява селищата в окупирания Западен бряг, което ООН счита за незаконно.

Докато броят на убитите палестинци в Газа надхвърли 36 000 и хуманитарна криза обхвана анклава, правозащитни групи и други критици обвиняват САЩ, че предоставят оръжия на Израел и до голяма степен защитават поведението на Израел.

В събота израелските военни казаха, че са спасили четирима заложници, които бяха заловени от Хамас по време на атаката на 7 октомври, при която според израелците 1200 души са били убити и 250 отвлечени.

Палестински здравен служител каза в събота, че най-малко 50 палестинци са били убити при израелските атаки срещу Нусейрат и други райони на централна Газа.

Времето не работи за Бени Ганц

Времето не работи за Бени Ганц

Самият Ганц обаче остава ключова политическа фигура в страната, доколкото той има три актива в настоящия момент