Редица световни лидери осъдиха терористичното нападение в Париж срещу редакцията на списание "Шарли ебдо", съобщават световни агенции.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че убийствата в Париж са отвратителни. "Ние заставаме до френския народ в борбата срещу терора и защитата на свободата на печата", изтъкна Камерън.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също осъди атаката.

„Аз съм потресена от тази шокираща атака срещу списанието. Съчувствам на семействата на загиналите и на тези, които са ранени. Това е повече от лична трагедия. Това е нападение срещу медиите и свободата на изразяване. Световната общност не може да позволи на екстремисти да спрат свободния обмен на мнения и идеи. Ние трябва да работим заедно извършителите да бъдат дадени на правосъдието и да се изправим заедно в защита свободата и независимостта на пресата", подчерта Бокова.

Говорител на президента на САЩ Барак Обама осъди терористичния акт, заявявайки, че Белият дом е солидарен със семействата на убитите и ранените при атаката.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер осъди нападението като недопустимо и варварско.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече нападението „варварски акт и жестока атака срещу свободата на пресата".

Германският канцлер Ангела Меркел също осъди атаката, наричайки я „отвратителна", като според нея това не е нападение само срещу френските граждани, но и изобщо срещу свободата на пресата и словото.

Италианският премиер Матео Ренци също се присъедини към световните лидери, осъждащи атаката, поствайки в "Туитър", че "насилието винаги ще губи срещу свободата".

Руският президент Владимир Путин също решително осъди тероризма, осъди това цинично престъпление и поднесе съболезнованията си на жертвите.

В изявление на българския премиер Бойко Борисов се казва, че „България остро осъжда нападението над редакцията на „Шарли ебдо" и извършените убийства в Париж".

„В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите.

Няма кауза, която да оправдава терора.

Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба", заявява премиерът.