Референдум за това дали Италия трябва да се откаже от единната европейска валута еврото не е част от договора на управляващата коалиция и няма да бъде прокарван. Това обяви вицепремиерът и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо в интервю за в. "Кориере дела сера".

Той говори по темата, след като създателят на Движение "Пет звезди" Бепе Грило заяви тази седмица, че Италия трябва да има "план Б" за излизане от еврозоната, ако икономическите условия го диктуват и че италианците трябва да гласуват в референдум, за да се види дали мнозинството иска отказване от еврото. Неговите коментари разтърсиха финансовите пазари.

В Италия настояват за референдум за еврото

В Италия настояват за референдум за еврото

Не кой да е, а създателят на Движение "5 звезди"

Грило не заема никакъв пост в новата управляваща коалиция, в която антиелитисткото Движение "Пет звезди" управлява с крайнодясната партия "Лига", но коментарите му може да породят нови съмнения относно намерението на Италия да запази единната европейска валута.

Запитан за евентуален референдум, Ди Майо коментира, че това е нещо, към което правителството е "чувствително", но то не е част от "договора" на партиите в управляващата коалиция, договорен между "Пет звезди" и "Лига".

"Това правителство няма да го прокарва", увери Луиджи ди Майо.

Премиерът Джузепе Конте и министърът на икономиката Джовани Триа заявиха по-рано, че правителството няма намерение да изважда Италия от еврозоната.