Италия трябва да има "план Б" за излизане от еврозоната с референдум, ако това диктуват икономическите условия. За това настоя основателят на участващото в управлението Движение "5 звезди", което предизвика сътресения на финансовите пазари, съобщава "Ройтерс".

Създателят на антиелитарното движение Бепе Грило не заема никакъв пост в управляващата коалиция, в която Движение "5 звезди" управлява заедно с крайнодясната "Лига". Ала неговите коментари могат да предизвикат нови съмнения относно намерението на Италия да запази единната европейска валута.

Салвини недолюбва еврото, но Италия няма да го изоставя

Салвини недолюбва еврото, но Италия няма да го изоставя

"Изоставянето на еврото не е в програмата на това правителство"

"Трябва да имате план Б", подчерта Грило в интервю за местна медия.

Неговите коментари бяха направени, след като новото антиелитистко правителство на Италия назначи евроскептик за директор на обществената телевизия RAI, чиито телевизионни канали са най-популярни сред италианците.

Грило заяви, че страната все още не е изработила какъвто и да е план за непредвидени обстоятелства, а италианците трябва да гласуват на референдум, за да се види дали мнозинството от гражданите искат отказване от единната европейска валута.

Министър-председателят Джузепе Конте и икономическият министър Джовани Триа заявиха по-рано, че правителството няма намерение да извади Италия от еврозоната.