Японският премиер Фумио Кишида проведе поредица от срещи с чуждестранни високопоставени лица, които са пристигнали в японската столица един ден преди предизвикалата много спорове държавна погребална церемония за бившия премиер Шиндзо Абе, предава Associated Press..

Кишида се срещна в понеделник с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, с президента на Виетнам Нгуен Суан Фук, с вицепрезидента на Филипините Сара Дутерте и с около 10 други чуждестранни високопоставени лица.

Кишида каза на Харис, че Абе е "вложил сърцето и душата си" в укрепването на връзките между двете страни.

"Чувствам, че е мой дълг да продължа неговите стремежи", каза Кишида.

Харис каза, че "съюзът между Япония и Съединените щати е крайъгълен камък на това, което вярваме, че е неразделна част от мира, стабилността и просперитета в Индо-тихоокеанския регион".

Във вторник Кишида ще проведе разговори с индийския премиер Нарендра Моди и австралийския премиер Антъни Албанезе.

Кишида беше критикуван, че настоява за официалното държавно погребение във вторник на Абе, който беше убит през юли, на фона на въпроси относно близките връзки на управляващата партия с Църквата на обединението (на Муун),

Японският премиер обаче настоява, че на най-дълго управлявалия лидер в съвременната политическа история на Япония се полага такава чест.