Нивото на имиграция от Румъния и България във Великобритания е нараснало до най-високото си равнище в историята в месеците след провеждането на референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит). Това твърди британската статистическа служба, цитирана от "Индипендънт".

Миграцията от страните от т. нар. "ЕС-2" (България и Румъния) се е повишила с 19 хил. души до 74 хил., което е рекорд.

Периодът, измерен от статистиката, включва данни за трите месеца след референдума за ЕС, макар че британската статистическа служба предупреди, че било твърде рано да се каже какъв ще бъде ефектът от референдума върху имиграцията.

Нетната имиграция като цяло е намаляла незначително до 273 хил. души годишно, което е спад от 49 хил. души. Според британските статистици това не е статистически значима промяна.

Британското правителство изтъква, че иска нетната имиграция да падне под 100 хил. души годишно, което означава, че нивото е доста над два пъти от целта му.

Покачването на имиграцията от България и Румъния е било частично компенсирано от спада на броя на имигрантите от страни като Полша, Латвия и Литва. Имиграцията от останалата част на ЕС като цяло се запазва на същите нива.

Общо 65 хил. граждани на ЕС са отишли във Великобритания, 164 хил. души от страни извън ЕС, а 56 хил. британци са напуснали.