Избирателната активност на парламентарните избори в Иран беше около 41%, каза министърът на вътрешните работи на страната в понеделник, съобщава "Ройтерс". Тя е най-ниска от ислямската революция в Иран през 1979 г.

Изборите в петък бяха разглеждани като тест за легитимността на управляващите на фона на нарастващите икономически проблеми и липсата на изборни възможности за предимно младо население, измъчвано и от политически и социални ограничения.

"Около 25 милиона души от над 61 милиона избираеми иранци гласуваха на изборите на 1 март за 290-местния законодателен орган", каза министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди.

На парламентарните избори през 2020 г. избирателната активност беше 42,5 процента. Около 62% от избирателите са участвали през 2016 г.

Властите казаха, че избирателната активност "показва доверието на хората в свещената система на Ислямската република".

Вахиди каза, че невалидните гласове са около 5% от общия брой на гласовете. Някои ирански медии обаче съобщиха, че този брой достига до 30%, което предполага признаци на разочарование дори сред основните поддръжници на Ислямската република.

В Иран гласуват за парламент

В Иран гласуват за парламент

Ключови избори

"Властите трябва да се вслушат в мълчаливото мнозинство и да реформират метода на управление. Надявам се, че ще осъзнаят, преди да е станало твърде късно, за да обърнат щетите и щетите, които този път ще причини", цитират държавните медии думите на политика реформатор Азар Мансури.

В някои избирателни райони, където кандидатите не успяха да съберат необходимите минимум 20% от подадените гласове, през април ще се проведе балотаж, каза Вахиди.

В Техеран, който има 30 места в парламента, ще се проведе втори тур за 16 места.

Припомняме, че ниската актиеност бе очаквана от наблюдателите. Тя е обясниха с вълната от протести срещу действащото правителство, обхванала страната от 2022 г. насам, когато почина иранската кюрдка Махса Амини, арестувана на 13 септември 2022 г. по обвинение в пренебрегване на иранските закони за хиджаба. Тя почина в болница три дни, след като беше пребита, докато беше в ареста.