"Репортери без граници" обявиха, че са завели наказателно дело в германски съд срещу саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за "престъпления срещу човечеството" във връзка с убийството на журналиста Джамал Кашоги, предаде "Франс прес".

В жалбата, в която се иска разследване от прокурори съгласно законите на Германия за международна юрисдикция, се обвинява Саудитска Арабия в преследване на Кашоги, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г., както и десетки други журналисти.

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад

Това се случва, след като миналата седмица САЩ публикуваха разсекретен доклад на разузнаването, в който се посочва, че принц Мохамед е одобрил през 2018 г. убийството на Кашоги, който беше и американски гражданин и колумнист на авторитетното издание "Вашингтон пост".

Саудитските власти отхвърлиха доклада, настоявайки, че Кашоги е бил убит в несъгласувана със саудитските власти операция, включително с престолонаследника.

Ала "Репортери без граници" съобщиха, че са събрали доказателства за "държавна политика за атакуване и смълчаване на журналисти", които са внесли във федералния съд в германския град Карлсруе вчера.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Обвини доклада на американското разузнаване, публикуван в петък в неточност

В доклада им се описват случаите на 34 други журналисти, които са били хвърлени в затвора в Саудитска Арабия, включително блогърът Раиф Бадауи, който е хвърлен в затвора в родината си от 2012 г. по обвинение в "обида на исляма".

"Призоваваме германския прокурор да вземе позиция", настоя в изявление Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници".

"Никой не трябва да бъде над международното право, особено когато става въпрос за престъпления срещу човечеството", изтъкна той.

ООН разкритикува Байдън, че не наложи санкции срещу Мохамед бин Салман

ООН разкритикува Байдън, че не наложи санкции срещу Мохамед бин Салман

"Това е изключително, от моя гледна точка, проблематично, ако не и опасно"