Специалният докладчик на ООН за извънсъдебните убийства, който разследва убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, призовава САЩ да санкционират саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде ДПА.

Агнес Каламар подчерта, че било "източник на разочарование" това, че новата администрация на президента Джо Байдън публикува разсекретен доклад за убийството през 2018 г., който хвърля вината върху престолонаследника, но след това не го санкционира.

Белият дом защити решението си да не налага санкции на принц Салман

Белият дом защити решението си да не налага санкции на принц Салман

Днес САЩ ще обявят нова политика към Саудитска Арабия

"Досега правителството на САЩ не е обявило каквито и да е действия за надграждане на констатациите си за отговорност от страна на престолонаследника принц Мохамед бин Салман", отбеляза Каламар по време на пресконференция.

"Това е изключително, от моя гледна точка, проблематично, ако не и опасно, да признаеш нечия вина и след това да кажеш на този човек, ама ние няма да направим нищо, продължавай така, сякаш не сме казали нищо", изтъкна тя. 

Като не санкционира човека, разглеждан за де факто владетел на Саудитска Арабия, експертът на ООН подчерта, че Вашингтон не отстоява правата на човека и свободата на медиите.

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад

В разсекретен доклад на ЦРУ, публикуван от САЩ в петък, се казва, че Мохамед "е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавяне или убийство" на Кашоги.

Впоследствие Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу Силите за бърза намеса на Мохамед бин Салман, а Държавният департамент на САЩ обяви визова забрана срещу 76 лица от Саудитска Арабия, за които се твърди, че са замесени в заплахи срещу дисиденти в чужбина, включително убийството на Кашоги. Ала престолонаследникът не беше сред тях.

Разследване на ООН през 2019 г., оглавявано от Каламар, стигна до заключението, че Кашоги е бил убит от саудитски отряд за мокри поръчки, като тялото му е било разчленено, след като е влязъл в сградата на саудитското консулство в Истанбул.

Тленните останки на колумниста на "Вашингтон пост", отявлен критик на престолонаследника, никога не бяха намерени.

Годеницата на Кашоги поиска наказание за Мохамед бин Салман

Годеницата на Кашоги поиска наказание за Мохамед бин Салман

Важно е престолонаследникът, наредил бруталното убийство на невинен човек, да бъде наказан без отлагане