Турската годеница на убития саудитски журналист Джамал Кашоги заяви, че саудитският принц Мохамед бин Салман трябва да бъде "наказан без отлагане" за бруталното убийство, информира АФП.

В петък САЩ разсекретиха доклад, в който принцът е обвиняван, че е одобрил убийството на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. Но Вашингтон не наложи санкции на 35-годишния де факто лидер на монархията.

Белият дом защити решението си да не налага санкции на принц Салман

Белият дом защити решението си да не налага санкции на принц Салман

Днес САЩ ще обявят нова политика към Саудитска Арабия

"Важно е престолонаследникът, наредил бруталното убийство на невинен човек, да бъде наказан без отлагане", призова Хатидже Дженгиз в съобщение, публикува на официалния й профил в "Туитър" на английски и арабски език.

Според нея това не само ще е възмездие за Джамал, но също може да предотврати подобни случаи в бъдеще.

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад

Хатидже Дженгиз смята, че след публикуването на оценката на американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия повече няма никаква политическа легитимност.

Но тя вярва, че американският доклад не стига достатъчно далеч.

"Истината, която вече е известна, бе разкрита още веднъж и сега бе потвърдена. Но това не е достатъчно, тъй като истината може да бъде само от значение, когато бъде раздадено правосъдие", отбеляза още тя.

Хатидже Дженгиз каза още, че ако принцът не бъде наказан, "винаги ще сигнализира, че основният виновник може да се измъкне с убийство, което ще ни изложи на опасност всички нас и ще опетни нашето човечество".

Байдън и крал Салман обсъдиха човешките права

Байдън и крал Салман обсъдиха човешките права

Не е ясно засегнат ли е бил "случаят Кашоги"

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия отхвърли заключеното на американското разузнаване.