Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди човешките права с краля на Саудитска Арабия Салман в четвъртък, предаде The NY Times. В официалното съобщение на Белия дом не се споменава дали двамата са обсъдили, че САЩ се готвят да публикуват декласифициран разузнавателен доклад, в който пише, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е замесен в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.. Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън е прочел доклада.

Президентът ще трябва да реши дали да забрани на принц Мохамед да влиза в Съединените щати или да му наложи други санкции. Съобщението на Белия дом е лаконично. В него се казва, че двамата са обсъдили регионалната сигурност, включително подновените дипломатически усилия, водени от ООН и САЩ за прекратяване на войната в Йемен, както и ангажимента на САЩ да помогнат на Саудитска Арабия да защити своята територия, когато е изправена пред атаки от ирански групи.  Байдън е засегнал значението на универсалните права на човека и върховенството на закона. Но не се казва нищо по-конкретно за саудитските арести на дисиденти и журналисти.

Преди разговора им, държавният секретар Антъни Блинкън разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан ал Сауд. Но също така не се споменава за предстоящото разсекретяване или решение как да се работи с престолонаследника.

Белият дом заяви, че Байдън изпраща сигнал, като настоява, че ще се занимава само с краля в разговори между лидерите. Но всичко сочи, че престолонаследникът вече се смята за фактически лидер на страната.

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Байдън, който вече е прочел доклада, ще говори скоро със саудитския крал

В доклада се твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е одобрил "и вероятно е поръчал" убийството на Кашоги, заявиха четирима американски служители пред "Ройтерс".

Те казаха, че Централното разузнавателно управление - ЦРУ е допринесло основно за доклада.

Прокуратурата на Саудитска Арабия и принц Мохамед настояват, че не са знаели за убийството, но през 2019 г. той заяви, че поема "пълната отговорност като лидер в Саудитска Арабия, особено след като то е извършено от лица, работещи за саудитското правителство".

NBC News съобщава, че оценката на разузнаването не е нова и се основава на работата на ЦРУ, която е докладвана през 2018 г. - и по-късно отречена от тогавашния президент Доналд Тръмп.

"Вашингтон пост", за който Kашоги работи, заяви по това време, че оценката на ЦРУ се основава отчасти на телефонно обаждане, направено от брата на престолонаследника принц Халид бин Салман, който бе саудитски посланик в САЩ по време на убийството.

Принц Халид, който сега е зам.-министър на отбраната, се обадил на Kашоги по указание на брат си и му дал уверения, че ще бъде безопасно да отиде в консулството в Истанбул. Принц Халид отрече всякаква комуникация с журналиста.

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Кашоги смята, че това ще помогне за разкриване на истината