Хатидже Дженгиз, годеницата на убития колумнист на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги, призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да разсекрети класифицирания доклад на ЦРУ за убийството на журналиста, след като влезе в Белия дом, пише "Гардиън".

Годеницата на Кашоги смята, че това ще помогне за разкриване на истината.

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Обяснявали му и че познават децата му у знаят къде живеят

Класифицираната оценка на разузнаването не е разкривана, но медии съобщиха, без да представят доказателства, че службите са уверени, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е наредил убийството на Кашоги.

Според Дженгиз и други активисти с публикуването на откритията Байдън ще докаже, че е ангажиран да накара Саудитска Арабия да "плати цена за убийството", както демократът обеща по време на предизборната кампания.

Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в САЩ

Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в САЩ

Те съдят Салман и десетки топ представители на саудитското правителство.

"Призовавам новоизбрания президент да публикува оценката и доказателствата на ЦРУ. Ще помогне много за разкриване на истината кой е отговорен за убийството на Джамал", каза тя.

Запитан дали обмислят публикуване на откритията, източник, запознат с мисленето на Байдън, коментира, че новоизбраният президент стои зад думите си относно убийството на Джамал Кашоги.

Знаем, че има работа за вършене, включително и да се осигури необходимата прозрачност, каза представителят.

Турция съди още шестима от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Турция съди още шестима от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Истанбулски прокурори искат доживотен затвор за двама от заподозрените

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

През септември саудитски съд отхвърли пет смъртни присъди и ги замени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

По време на предизборната кампания Байдън критикува принц Мохамед. Той предупреди, че ще спре продажбата на американско оръжие за монархията, ако спечели изборите.

Много анализатори и саудитски дисиденти, които живеят в чужбина, са съгласни, че позицията на САЩ към Рияд ще се промени при Байдън за разлика от тесните отношения между Доналд Тръмп и престолонаследника. Но въпросът е колко далеч ще стигне Байдън и как ще повлияе.

Годеницата на Кашоги за присъдите: Фарс

Годеницата на Кашоги за присъдите: Фарс

Oсем саудитци получиха между 7 и 20 години затвор