Турската прокуратура повдигна обвинения срещу шестима саудитски граждани, които са заподозрени, че са участвали в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., информира АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.

Истанбулски прокурори искат доживотен затвор за двама от заподозрените и до пет години затвор за останалите четирима.

Годеницата на Кашоги за присъдите: Фарс

Годеницата на Кашоги за присъдите: Фарс

Oсем саудитци получиха между 7 и 20 години затвор

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

Шестимата заподозрени, обвинени само дни преди да се навършат две години от убийството на дисидента, не са в Турция и ще бъдат съдени задочно.

Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Между 8 и 20 години затвор

При отделен случай през юли инстанбулски съд даде начало на процес срещу други 20 граждани на Саудитска Арабия, които са съдени задочно за убийството на Кашоги, включително двама бивши съветници на саудитския принц.

Турското обвинение твърди, че Ахмед ал Асири, бивш заместник-ръководител на саудитското разузнаване, и бившият съветник Сауд ал Катани са ръководили операцията и са издавали заповеди на саудитски екип от убийци.

Според турски представители Кашоги е удушен и тялото му е нарязано на парчета от 15-членен екип от Саудитска Арабия в консулството в Истанбул.

Започва процесът срещу предполагаемите убийци на Кашоги

Започва процесът срещу предполагаемите убийци на Кашоги

Годеницата му се надява да открият и тялото

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че заповедта за убийството е от "най-високи нива" в саудитското правителство, но никога не обвини пряко принц Мохамед.

През септември саудитски съд отхвърли пет смъртни присъди и ги замени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

Синовете на Кашоги прощават на убийците му, годеницата му бясна

Синовете на Кашоги прощават на убийците му, годеницата му бясна

Тя няма да спре, докато не получи справедливост за годеника си