Фарс. Така определи Хатидже Дженгиз, годеницата на Джамал Кашоги, решението на съда по делото за убийството му.

"Решението, постановено днес в Саудитска Арабия, отново е пълна подигравка със справедливостта", заяви Дженгиз в изявление, публикувано в Twitter. Международната общност няма да приеме този фарс.", предаде CBS.

Припомняме, че съдът в Саудитска Арабия излезе с окончателно решение по делото за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г., като осъди осем саудитци на затвор между 7 и 20 години.

Уточнява се, че петима души са осъдени на 20 години затвор, един човек е осъден на 10 години и двама души са осъдени на седем години.

Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Между 8 и 20 години затвор

Убитият Джамал Кашоги беше колумнист на американското издание "Вашингтон пост" и отявлен критик на саудитската кралска династия, след като семейството му обяви помилвания, които спестиха на петима от осъдените лица екзекуция.

Имената на осъдените не бяха оповестени публично.

Процесът беше масово критикуван от правозащитни организации и независим следовател на ООН, който отбеляза, че нито един висш служител, нито някой, заподозрян в поръчване на убийството, не е признат за виновен. Независимостта на съда също беше поставена под въпрос.

Преди убийството си Кашоги пишеше критично за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Той живееше в изгнание в САЩ от около година, след като принц Мохамед ръководи репресии в Саудитска Арабия срещу правозащитници, писатели и критици на опустошителната война на кралството в Йемен.

Кашоги беше убит през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Сред преките убийци са съдебен лекар, служители от разузнаването и сигурността и лица, които са работили за кабинета на престолонаследника. Престолонаследникът отрече да е знаел за операцията.