Съдът в Саудитска Арабия излезе с окончателно решение по делото за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г., като осъди осем саудитци на затвор между 7 и 20 години, съобщи държавната телевизия на кралството, цитирана от "Ройтерс".

Уточнява се, че петима души са осъдени на 20 години затвор, един човек е осъден на 10 години и двама души са осъдени на седем години.

Започва процесът срещу предполагаемите убийци на Кашоги

Започва процесът срещу предполагаемите убийци на Кашоги

Годеницата му се надява да открият и тялото

Убитият Джамал Кашоги беше колумнист на американското издание "Вашингтон пост" и отявлен критик на саудитската кралска династия, след като семейството му обяви помилвания, които спестиха на петима от осъдените лица екзекуция.

Имената на осъдените не бяха оповестени публично. 

Процесът беше масово критикуван от правозащитни организации и независим следовател на ООН, който отбеляза, че нито един висш служител, нито някой, заподозрян в поръчване на убийството, не е признат за виновен. Независимостта на съда също беше поставена под въпрос.

Синовете на Кашоги прощават на убийците му, годеницата му бясна

Синовете на Кашоги прощават на убийците му, годеницата му бясна

Тя няма да спре, докато не получи справедливост за годеника си

Преди убийството си Кашоги пишеше критично за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Той живееше в изгнание в САЩ от около година, след като принц Мохамед ръководи репресии в Саудитска Арабия срещу правозащитници, писатели и критици на опустошителната война на кралството в Йемен.

Кашоги беше убит през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Сред преките убийци са съдебен лекар, служители от разузнаването и сигурността и лица, които са работили за кабинета на престолонаследника. Престолонаследникът отрече да е знаел за операцията.

Турция повдигна обвинения на 20 души от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Турция повдигна обвинения на 20 души от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Прокуратурата в Истанбул обяви в съобщение, че Асири и Катани са обвинени в чудовищно убийство