Близък приятел на Джамал Кашоги свидетелства пред турския съд във вторник, че убитият саудитски журналист се е чувствал застрашен от хора, близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, съобщава АФП.

Съдът в Истанбул проведе второ изслушване в задочния процес на 26 саудитски заподозрени - включително двама бивши помощници на могъщия саудитски принц. 59-годишният журналист бе задушен и разчленен в консулството на кралството в Истанбул на 2 октомври 2018 г., след като влезе, за да вземе документи за брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

Турският процес се провежда отделно от саудитския, който през септември отхвърли пет смъртни присъди и ги замени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия. Amnesty International и "Репортери без граници" (RSF) определиха саудитския процес за "пародия на справедливостта".

Турските прокурори обвиниха бившия заместник-шеф на разузнаването на Саудитска Арабия Арамед Асири и Сауд ал Кахтани (близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман) за организиране на убийството и за издаване на директни заповеди на саудитския ударен екип.

В доклад на ООН бе посочено, че Саудитска Арабия е отговорна за убийството и че трябва да се разследва възможна роля на принц Мохамед в убийството. Американският Конгрес заяви тогава, че принцът е "отговорен за убийството", което се отрича от Мохамед бин Салман.

По-рано миналата годи турски вестник разкри последните думи на Кашоги. Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши.

Ясин Актай, член на партията АК на президента Ердоган и познат на Кашоги, заяви, че не може да се очаква справедлива присъда от саудитски съд, който се произнася по висши саудитски служители.

"Събитията всъщност се случиха в Турция. Ако имаме притеснения относно справедливостта, няма друг начин освен да имаме доверие в турските съдилища ", каза той след изслушването във вторник.

Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия осъди 8 души на затвор за убийството на Кашоги

Между 8 и 20 години затвор

Айман Нур, египетски политически дисидент и дългогодишен приятел на Кашоги, каза пред съда, че журналистът му е разказал, че лично е заплашван от Кахтани. "Джамал каза, че е заплашван от Кахтани и семейството му".

"Нур каза, че Кашоги се е оплаквал, че е заплашван от Сауд ал Кахтани още от 2016 г.", коментира Ребека Винсент от "Репортери без граници" (RSF) от съдебната зала.

"Кашоги говори за телефонно обаждане от Кахтани, докато живе във Вашингтон, обяснил му, че познава децата му и къде живеят. Нур добави, че Кашоги се е разплакал, което е необичайно, и е обяснил, че се страхува."

Годеницата на Кашоги, Дженгиз също присъства на изслушването. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че заповедта за убийство на Хашоги идва от "най-високите нива" на саудитското правителство, но никога не е обвинявал пряко принц Мохамед.

Отношенията между двете страни пострадаха след смъртта на Кашоги.

Но Ердоган обсъди начини за засилване на отношенията със застаряващия баща на принца крал Салман в навечерието на виртуалната среща на върха на Г-20 от миналия уикенд, организирана от Саудитска Арабия.

Турският процес се следи отблизо от защитниците на правата на човека. Винсент заяви, че съдът в Истанбул е отхвърлил молбата на RSF да стане гражданска страна по делото на Кашоги.

Това би дало на базираната в Париж група по-широк достъп до съдебни документи.

"Бяхме разочаровани", обясни Винсент пред Франс прес, като го нарече "пропусната възможност да се осигури строг международен контрол". "Но независимо от това ще продължим да следим внимателно този случай и да призоваваме за спазване на международните стандарти".

Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в САЩ

Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в САЩ

Те съдят Салман и десетки топ представители на саудитското правителство.