Официалното разследване на Саудитска Арабия за убийството на дисидента журналист Джамал Кашоги от саудитски агенти не е разгледало кой може да е поръчал убийството. Това обяви специалният докладчик на ООН Агнес Каламар, цитирана от "Ройтерс".

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, ключов съветник и други високопоставени официални лица трябва да бъдат разследвани за "предварително планираното" убийство в саудитското консулство в Истанбул, като се имат предвид доказателствата срещу тях, настоя Каламар, която е следовател на ООН по извънсъдебни екзекуции, която предприе свое собствено разследване.

"Надеждни доказателства", че Мохамед бин Салман е поръчал убийството на Кашоги

"Надеждни доказателства", че Мохамед бин Салман е поръчал убийството на Кашоги

Смъртта на журналиста е "международно престъпление"

Саудитските власти отдавна отричат подозренията на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) и някои западни страни, че престолонаследникът е наредил убийството, което беше извършено на 2 октомври 2018 г.

"Разследването, което е разследване относно правата на човека, а не криминално разследване, откри солидни доказателства, които дават основание за по-нататъшно разследване на индивидуалната отговорност на високопоставени саудитски официални лица, включително и на престолонаследника на Саудитска Арабия и неговия ключов съветник Сауд Кахтани", каза тя пред Съвета по правата на човека на ООН.

"Разследването, извършено от саудитските власти, не успя да адресира командната верига", изтъкна още специалният докладчик.

В доклада си, публикуван по-рано този месец, тя призова за започване на международно криминално разследване и настоя държавите да разширят санкциите, за да включат Мохамед бин Салман и неговите авоари в чужбина, освен ако човекът, когото мнозина разглеждат като действителния саудитски владетел, може да докаже, че не носи отговорност.

Миналата седмица саудитски министър отхвърли доклада, като според него в него нямало нищо ново и той съдържал "безпочвени твърдения".

Кахтани, смятан за дясната ръка на престолонаследника, беше отстранен от длъжността съветник на кралския съд и е най-високопоставената фигура, замесена в инцидента, но не е сред 11-те души, които са изправени на подсъдимата скамейка.