Хатидже Дженгиз, годеницата на убития колумнист на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги, съди в американски съд саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за зловещото убийство на журналиста, информира Анадолската агенция.

Турция съди още шестима от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Турция съди още шестима от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Истанбулски прокурори искат доживотен затвор за двама от заподозрените

Дженгиз и правозащитна група, основана от Кашоги преди смъртта му, са се обърнали към Окръжния съд във Вашингтон. Те съдят Салман и десетки топ представители на саудитското правителство.

Във внесените документи в съда се казва, че това престъпление е започнало в САЩ и е част от конспирация с пряко отражение върху политическата дейност на Кашоги в Щатите. Обвиняваните саудитски представители са организирали тези действия с намерението да убият Кашоги.

Годеницата на Кашоги за присъдите: Фарс

Годеницата на Кашоги за присъдите: Фарс

Oсем саудитци получиха между 7 и 20 години затвор

ЦРУ потвърди с увереност, че Бин Салман е поръчал убийството на журналиста.

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

През септември саудитски съд отхвърли пет смъртни присъди и ги замени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.