Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви в телевизионно интервю, че поема "пълната отговорност" за убийството на журналиста Джамал Кашоги, но отрича обвиненията, че е издал заповедта, информира АП.

"Това е ужасно престъпление", каза 34-годишният принц Мохамед в интервю за CBS News.

Принц Салман пое отговорност за убийството на Кашоги

Принц Салман пое отговорност за убийството на Кашоги

Мохамед бин Салман е направил коментара в документален филм на PBS, който ще бъде излъчен следващата седмица

"Но поемам пълната отговорност като лидер на Саудитска Арабия, особено след като беше извършено от лица, които работят за саудитското правителство", поясни той.

Запитан дали е наредил убийството на Кашоги, принцът отговори: "Абсолютно не".

Убийството е "грешка", продължи престолонаследникът.

Последните думи на Джамал Кашоги: Ще ме задушите

Последните думи на Джамал Кашоги: Ще ме задушите

Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", за последно е видян в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където е трябвало да получи документи за брак. Тялото му е било разчленено и изнесено от сградата. Останките все още не са открити.

В доклад на ООН се твърди, че Саудитска Арабия е отговорна за убийството и че трябва да се разследва възможна роля на принц Мохамед в убийството. Американският Конгрес вярва, че принцът е "отговорен за убийството".

"Някои смятат, че трябва да съм наясно какво правят всеки ден 3 милиона души, които работят за саудитското правителство. Невъзможно е тези 3 милиона да изпращат всекидневните си доклади на лидера или на втория човек в саудитското правителство", смята Мохамед бин Салман.

Тръмп не вижда доказателства за вина на Салман в убийството на Кашоги

Тръмп не вижда доказателства за вина на Салман в убийството на Кашоги

А Обама е виновен, че САЩ били нечестни спрямо Турция за ПВО, не продал "Пейтриът" на Ердоган и така го насочил към Русия

В интервю за АП в Ню Йорк Хатидже Дженгиз, годеницата на Кашоги, коментира, че убийството му "не се ограничава само до извършителите". Тя поиска от принц Мохамед да й отговори: "Защо убиха Джамал? Къде е тялото? Какъв е мотивът за това убийство?".

Принц Мохамед също коментира атаките срещу рафинерии на Саудитска Арабия.

"Няма стратегическа цел. Само глупак ще атакува 5% от световните доставки. Единствената стратегическа цел е да се докаже, че са глупави и точно това направиха", коментира принцът. Той призова за "силни и твърди действия за сдържане на Иран".

Принцът предупреди, че цените на петрола могат да се увеличат до "невъобразими високи числа", ако светът не предприеме действия за сдържане на Иран. Според него война между Саудитска Арабия и Иран ще унищожи световната икономика.

Вашингтон, Рияд, Берлин, Лондон и Париж обвиняват Иран за атаките срещу саудитски рафинерии на 14 септември, което принуди Рияд сериозно да намали производството на петрол. Техеран отрича да е свързан с атаките. Отговорност поеха хусите в Йемен.