Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Кашоги миналата година от саудитски агенти, "защото се случи под моя надзор".

Мохамед бин Салман е направил коментара в документален филм на PBS, който ще бъде излъчен следващата седмица.

Последните думи на Джамал Кашоги: Ще ме задушите

Последните думи на Джамал Кашоги: Ще ме задушите

Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши

Салман, де факто лидерът на монархията, не е говорил публично за убийството в саудитското консулство в Истанбул. ЦРУ и някои западни правителства са убедени, че той е наредил убийството, но саудитски представители уверяват, че принцът няма роля.

Убийството на Кашоги предизвика бурно недоволство в световен мащаб и доведе до призиви за действия срещу Рияд.

Тръмп не вижда доказателства за вина на Салман в убийството на Кашоги

Тръмп не вижда доказателства за вина на Салман в убийството на Кашоги

А Обама е виновен, че САЩ били нечестни спрямо Турция за ПВО, не продал "Пейтриът" на Ердоган и така го насочил към Русия

"Случи се под моя надзор. Поемам цялата отговорност, защото се случи под моя надзор", каза той пред Мартин Смит от PBS. "Престолонаследникът на Саудитска Арабия" ще бъде излъчен на 1 октомври по повод една година от смъртта на Кашоги.

След като първоначално отричаха, саудитските власти обвиниха агенти, които са действали самоволно. Прокуратурата обяви, че тогавашният заместник на шефа на разузнаването е наредил Кашоги да бъде върнат в страната, но след това е била издадена заповед да бъде убит, след като са се провалили опитите да бъде върнат в Саудитска Арабия.

Според прокуратурата Сауд ал Катани, бивш топ съветник в кралския двор, е издал заповедта за убийството по "Скайп".

ООН критикува Саудитска Арабия за убийството на Кашоги, не разследва кой го е поръчал

ООН критикува Саудитска Арабия за убийството на Кашоги, не разследва кой го е поръчал

"Разследването, извършено от саудитските власти, не успя да адресира командната верига"

Запитан как е извършено убийството без да знае за това, Мохамед бин Салман отговорил: "Имаме 20 милиона души. Имаме 3 милиона държавни служители".

Смит е попитал дали убийците е можело да използват частни правителствени самолети. Престолонаследникът отговорил: "Имам служители, министри, които изпълняват неща, и те са отговорни. Те имат властта да направят това". Журналистът описва разговора от декември, който очевидно се е провел с изключена камера. Материалът ще бъде представен в документалния филм.

11 саудитски граждани са съдени по случая с Кашоги.

Ердоган се закани на убийците на Кашоги

Ердоган се закани на убийците на Кашоги

След доклада на ООН по свучая

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", за последно е видян в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, където е трябвало да получи документи за брак. Тялото му е било разчленено и изнесено от сградата. Останките все още не са открити.