САЩ се готвят да публикуват декласифициран разузнавателен доклад, в който пише, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е замесен в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., съобщава БиБиСи.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън, който вече е прочел доклада, ще говори скоро със саудитския крал. Байдън иска да "прекалибрира" отношенията със Саудитска Арабия.

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

В доклада се твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е одобрил "и вероятно е поръчал" убийството на Кашоги, заявиха четирима американски служители пред "Ройтерс".

Те казаха, че Централното разузнавателно управление - ЦРУ е допринесло основно за доклада.

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Кашоги смята, че това ще помогне за разкриване на истината

Прокуратурата на Саудитска Арабия и принц Мохамед настояват, че не са знаели за убийството, но през 2019 г. той заяви, че поема "пълната отговорност като лидер в Саудитска Арабия, особено след като то е извършено от лица, работещи за саудитското правителство".

NBC News съобщава, че оценката на разузнаването не е нова и се основава на работата на ЦРУ, която е докладвана през 2018 г. - и по-късно отречена от тогавашния президент Доналд Тръмп.

"Вашингтон пост", за който Kашоги работи, заяви по това време, че оценката на ЦРУ се основава отчасти на телефонно обаждане, направено от брата на престолонаследника принц Халид бин Салман, който бе саудитски посланик в САЩ по време на убийството.

Принц Халид, който сега е зам.-министър на отбраната, се обадил на Kашоги по указание на брат си и му дал уверения, че ще бъде безопасно да отиде в консулството в Истанбул. Принц Халид отрече всякаква комуникация с журналиста.

Байдън се опитва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън се опитва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън заяви, че очаква Саудитска Арабия да "промени подхода си" към Вашингтон

През 2019 г. специалният докладчик на ООН Агнес Каламард обвини саудитската държава в "умишленото, преднамерено екзекутиране" на Кашоги и отхвърли саудитския процес като "антитеза на справедливостта".

Публикуването на доклада е част от политиката на Джо Байдън за преструктуриране на отношенията със Саудитска Арабия и заемане на много по-твърда позиция от Тръмп по отношение на някои саудитски позиции.

Преди това администрацията на Тръмп отхвърли законовото изискване за публикуване на декласифицирана версия на доклада, като вместо това се фокусира върху подобрено сътрудничество със саудитците.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви в сряда, че Байдън ще говори с крал Салман, а не директно с престолонаследника, който е негов син и се счита за фактически владетел в Саудитска Арабия.

Тя заяви, че президентът трябва да говори с 85-годишния крал за първи път, откакто встъпи в длъжност "скоро", без да посочва точно време за разговора. "От самото начало ясно заявихме, че ще прекалибрираме отношенията си със Саудитска Арабия".

Новата администрация вече направи някои големи политически промени в това отношение, като президентът Байдън прекрати подкрепата на САЩ за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен и замрази продажбите на оръжие за кралството.

Лойд Остин потвърди стратегическите отношения пред Мохамед бин Салман

Лойд Остин потвърди стратегическите отношения пред Мохамед бин Салман

Продължават ангажиментите към 70-годишното партньорство за сигурност между САЩ и Саудитска Арабия