Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, съобщиха държавните медии в петък, дни след като Белият дом заяви, че ще общуват с краля, а не с неговия наследник, а американските власти ще ангажират своите колеги в кралството, съобщава "Ройтерс".

Престолонаследникът Мохамед, който е и министър на отбраната на Саудитска Арабия, направи преглед на двустранните отношения с Остин, особено в сътрудничеството в областта на отбраната, съобщи държавната агенция SPA.

Остин потвърди важността на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни и заяви, че САЩ са ангажирани да помогнат на Рияд да се защити, осъждайки атаките срещу кралството от хусите в Йемен.

Остин заяви, че разговорът е бил продуктивен. "Обсъдихме продължаващия ангажимент към 70-годишното партньорство за сигурност между САЩ и Саудитска Арабия и се радвам да работим заедно за постигане на регионална сигурност и стабилност", каза той.

САЩ все още подкрепят Саудитска Арабия въпреки решението за войната в Йемен

САЩ все още подкрепят Саудитска Арабия въпреки решението за войната в Йемен

Блинкън е обсъдил "общите предизвикателства" със саудитския си колега

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви тази седмица, че планира да калибрира отношенията на САЩ със Саудитска Арабия и ще провежда дипломация чрез саудитския крал Салман бин Абдулазиз, а не чрез неговия син, престолонаследник.

Байдън се връща към ангажимента "колега към колега", обясни Белият дом. От началото на 2015 г. Саудитска Арабия води военна коалиция, която се бори с обвързаното с Иран движение хуси в Йемен.

Остин благодари на престолонаследника за усилията на Саудитска Арабия за политическо решение в Йемен и заяви, че двете страни имат общ ангажимент да се справят със заплахата от ирански действия в региона.

Според мнозина престолонаследникът е фактическият лидер на кралството и е следващ по ред за трона на 85-годишния крал Салман.

Престижът на Мохамед бин Салман претърпя удар след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., а годеницата на Кашоги призова Байдън да разсекрети доклад на ЦРУ.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поддържаше постоянен контакт с престолонаследника чрез своя зет и старши съветник Джаред Къшнър.

Байдън се опитва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън се опитва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън заяви, че очаква Саудитска Арабия да "промени подхода си" към Вашингтон