Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква Саудитска Арабия да "промени подхода си" към Вашингтон и сигнализира, че иска минимален пряк контакт между държавния глава и престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който де факто управлява монархията, пише "Гардиън".

САЩ все още подкрепят Саудитска Арабия въпреки решението за войната в Йемен

САЩ все още подкрепят Саудитска Арабия въпреки решението за войната в Йемен

Блинкън е обсъдил "общите предизвикателства" със саудитския си колега

 

Позицията е рязка промяна в сравнение с администрацията на Доналд Тръмп, която обръщаше огромно внимание и често хвалеше принца.

 

Американското разузнаване се подготвя да публикува, вероятно най-рано следващата седмица, разсекретен доклад до Конгреса, в който описва оценката си за ролята на принца в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

Байдън спира подкрепата на САЩ за офанзивата на Саудитска Арабия в Йемен

Байдън спира подкрепата на САЩ за офанзивата на Саудитска Арабия в Йемен

В Йемен е една от най-тежките хуманитарни кризи в света

 

Говорителят на Белия дом Джен Псаки коментира тази седмица, че Джо Байдън възнамерява да "ракалибрира" отношенията на САЩ със Саудитска Арабия и да разглежда крал Салман, а не принц Мохамед като негов колега. Въпреки че технически това е вярно, 35-годишният принц се разглежда като реалния лидер на Саудитска Арабия, който пряко отговаря за директните контакти с други чуждестранни лидери.

 

На въпрос дали американското правителство търси промяна, говорител на Държавния департамент коментира, че Саудитска Арабия е ключов партньор по "много приоритети", но това партньорство трябва да отразява и да зачита ценностите и интересите на САЩ, които водят до това партньорство.

 

Американският народ очаква върховенството на закона и спазването на човешките права да бъдат приоритет в американската политика по отношение на стратегическото си партньорство с Рияд, поясни говорителят. 

 

Представителят добави, че Байдън иска да чуе как Саудитска Арабия възнамерява да промени подхода на работа с новата администрация.

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.