Президентът на САЩ Джо Байдън прекратява американската подкрепа за офанзивни операции в Йемен. Това съобщи неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от американските медии.

Решението ще прекрати подкрепата, която започна по време на администрацията на Барак Обама и беше продължена по време на администрацията на Доналд Тръмп.

Съливан подчерта, че промяната няма да обхване операциите срещу "Ал Кайда на Арабския полуостров", бруталния филиал на "Ал Кайда" в региона.

Този ход обаче ще обхване "видовете офанзивни операции, които доведоха до запазването на гражданска война в Йемен, довела до хуманитарна криза", уточни той.

Русия против искането на САЩ за обявяване на хусите в Йемен за терористи

Русия против искането на САЩ за обявяване на хусите в Йемен за терористи

Ще провали усилията за мир

САЩ в различна степен подкрепяха военна коалиция, предвождана от Саудитска Арабия в продължаващата гражданска война в Йемен, което доведе до една от най-тежките хуманитарни кризи в света. Приблизително 24 млн. души се нуждаят от храна, подслон и лекарства.

Саудитска Арабия започна офанзивата през 2015 г. срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които свалиха законното правителство на Йемен през 2014 г. В допълнение към тревожните действия на хусите, саудитската кампания, която включва американско оръжие и друга военна подкрепа, доведе до много цивилни жертви.

Бомба, която е ударила училищен автобус, пълен с йеменски деца, е била произведена от американска военнопромишлена фирма.

Водената от Рияд коалиция бомбардира столицата на Йемен

Водената от Рияд коалиция бомбардира столицата на Йемен

Коалицията обвини хусите

Като президент Тръмп защити продажбите на американско оръжие на Саудитска Арабия, съюзник на САЩ с един от водещите военни бюджети в света, като добри за американските компании. Той нарече някои ангажименти, за които твърдеше, че са помогнали за организирането, че били "най-големите поръчки в историята на тази страна".

Днешното съобщение, че САЩ планират да спрат подкрепата си за офанзивни операции в Йемен, следва информации от миналата седмица, че новата администрация на Байдън временно е замразила продажбите на оръжие за Саудитска Арабия и преразглежда продажбата на оръжия на Обединените арабски емирства.

Въпреки че не е необичайно новите администрации да преразглеждат решенията за продажба на оръжие, както отбелязва авторитетното американско издание "Уолстрийт джърнъл" в информацията си, този ход е в съответствие със заявеното желание на екипа на Байдън да предотврати използването на оръжия на САЩ в офанзивата, оглавявана от Саудитска Арабия и да сложи край на американската подкрепа за военни операции в страната.

ООН: 5 млн. в Йемен застрашени от постоянен глад

ООН: 5 млн. в Йемен застрашени от постоянен глад

Липсата на основни храни убива йеменци от години