Белият дом защити решението си да не налага санкции на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман за убийството на журналиста Джамал Кашоги, пише "Гардиън".

В същото време критиката към Вашингтон се увеличава преди американското правителство да разкрие новата си политика към Рияд.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Обвини доклада на американското разузнаване, публикуван в петък в неточност

Говорителят на Белия дом Джен Псаки защити решението на администрацията да не санкционира принц Салман, въпреки че правозащитни организации и някои демократи изразиха изненадата си от това, че администрацията публикува оценка на разузнаването, в която се заявява, че Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Кашоги, но въпреки това президентът Джо Байдън реши да не го подвежда под отговорност.

Вярваме, че има по-ефективни начини да е сигурно, че това повече няма да се повтори и също да можем да оставим място за работа със саудитците в сферите, където се разбираме, където е в национален интерес за САЩ. Така изглежда дипломацията, коментира Псаки пред Си Ен Ен.

Днес американската администрация ще обяви новата си политика към Саудитска Арабия. Джо Байдън мъгляво намекна, че промяната ще бъде "значима" и ще покажат ясно, че "правилата се променят".

"Ние ще ги подведем под отговорност за нарушаване на човешките права", закани се Байдън и отправи предупреждението по време на телефонен разговор с крал Салман в петък.

Белият дом ясно заяви, че гледат на 85-годишния крал като колега на Байдън, а не 35-годишният престолонаследник, който де факто управлява Саудитска Арабия.

Си Ен Ен съобщава, позовавайки се на източници от администрацията, че не е имало възможност да се наложат санкции на принца, тъй като има риск за американското присъствие в Саудитска Арабия, където САЩ имат пет бази. Следователно от Държавния департамент дори не е било поискано да представи вариант за налагане на санкции на принц Мохамед бин Салман.

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад

Администрацията на Байдън обяви, че налага визови ограничения на 76 граждани на Саудитска Арабия, които са замесени в убийството и в сплашване на критици на монархията в САЩ. Те са част от така наречената нова мярка "Кашоги забрана".

Правителството на САЩ също обяви, че прекратява военната подкрепа за водената от Рияд война в Йемен, но ще продължи да предоставя оръжия на монархията за отбрана.

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Байдън, който вече е прочел доклада, ще говори скоро със саудитския крал

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.