Новоизбраната конгресменка от Републиканската партия Марджори Тейлър Грийн обяви, че планира да стартира процедура по импийчмънт срещу новоизбрания президент Джо Байдън в първия му пълен ден на поста през следващата седмица.

Грийн, която е отявлен поддръжник на отиващия си американски президент Доналд Тръмп и представлява щата Джорджия, уточни, че планира да стартира процедура за импийчмънт на Байдън на 21 януари, един ден след встъпването му в длъжност.

"Бих искала да съобщя от името на американския народ, трябва да се уверим, че нашите лидери са подведени под отговорност, не можем да имаме президент на САЩ, който желае да злоупотребява с властта на президентския пост и да бъде лесно подкупен от чуждестранни правителства, чуждестранни китайски енергийни компании, украински енергийни компании, така че на 21 януари ще започна процедура по импийчмънт срещу Джо Байдън", изтъкна Грийн пред Newsmax.

Ала в интервюто Грийн цитира аргумент, изложен от няколко приближени на Тръмп през последните месеци от предизборната му кампания за преизбиране, че докато е бил вицепрезидент, Байдън е заплашил да задържи заем за Украйна, ако тогавашният главен прокурор на страната Виктор Шокин не бъде заменен.

По това време Шокин разследва основателя на Burisma Holdings, голяма газова компания в Украйна, на която синът на Джо Байдън - Хънтър, е бил член на борда от 2014 г.

САЩ заплашиха да задържат около 1 млрд. долара гаранции за заеми, ако Шокин не бъде заменен като главен прокурор, послание, което Джо Байдън е предал на властите в Киев, докато е бил вицепрезидент, и за което разказа по време на конференция на Съвета по външни отношения през 2018 г.

Тейлър Грийн сподели клип от конференцията през 2018 г. вчера, като написа "Quid Pro Джо (Услуга за Джо), по собствените му думи..." и "американците няма да търпят това".

Въпреки че Байдън е използвал като лост помощта, за да убеди Украйна да свали Шокин през март 2016 г., това стана в контекста на по-големи критики, че Шокин не преследва обвинения в корупция сред политиците в страната.

Бившият вицепрезидент отрече да действа с оглед на бизнес интересите на сина си и няма доказателства за извършени престъпления от нито един от Байдънови. Няма и доказателства, че работата на Хънтър Байдън е повлияла на политиката на САЩ.

Си Ен Ен: Отново импийчмънт за Тръмп
Обновена

Си Ен Ен: Отново импийчмънт за Тръмп

Демократите единни срещу президента. 10-ма републиканци ги подкрепиха

В интервюто си за Newsmax, което беше излъчено часове след като Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува за втори път импийчмънт на Тръмп, Грийн заяви, че планира да започне процедура по импийчмънт, за да покаже на американците, че "в Конгреса има републиканци, които са готови да се изправят и да се борят за тях".

"Силно вярвам, че има хора на власт, които всъщност са готови да свършат работата, и не мога да си представя хората в тази страна да се страхуват толкова много от бъдещето на президентството на Байдън, че да са готови да извършат насилие, както го направиха в Капитолия тук във Вашингтон. Не можем да го имаме, не оправдавам това насилие", каза още конгресменката.

Тръмп беше импийчнат през декември 2019 г. по обвинение в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса за оказване на натиск върху новоизбрания тогава президент на Украйна да разследва сделките на семейство Байдън по време на телефонен разговор. Той беше оправдан от контролирания от Републиканската партия Сенат миналия февруари.

Кръвопролитният щурм на Капитолия миналата седмица се случи, след като Тръмп призова своите привърженици на митинг по-рано през деня да се отправят към Конгреса и да опонират срещу официалното преброяване от конгресмените на гласовете на електорите от Избирателната колегия за президентската победа на Байдън през 2020 г., като повтори необоснованите си твърдения, че изборите му били "откраднати".