Губернаторът на Флорида Рон Десантис изпреварва експрезидента Доналд Тръмп в предпочитанията на републиканците за техен кандидат-президент на вота през 2024 г. Това показва проучване, цитирано от изданието The Hill.

Посочва се, че 74.12% от републиканците са посочили като свой фаворит Десантис, 71.43% - Тръмп. Сенаторът от Тексас Тед Круз е на трето място с 42.86% одобрение. След него е Майк Помпео с 39.35% показва допитването, проведено сред участниците в Западния консервативен форум, който се състоя през уикенда в Денвър.

В абсолютни числа Десантис е получил 275 гласа, Тръмп - 265.

Проучване: Тръмп губи подкрепа сред републиканците

Проучване: Тръмп губи подкрепа сред републиканците

За първи път от юли 2019 г. привържениците на партията са повече от привържениците на Тръмп

Проучването показва популярността на Десантис сред консервативната база на Републиканската партия, отбелязва The Hill.

След като спечели губернаторския пост през 2018 г., Десантис стана любимец на републиканците заради подхода си към пандемията. Той се обяви против налагането на строг локдаун във Флорида. Това породи вълна от критики от страна на демократите, които го обвиниха в безотговорност От друга страна, републиканците оцениха политиката му като добра за икономиката на щата, отбелязвайки, че смъртността във Флорида не е много по-различна, отколкото в други щати, където бяха предприети по-строги мерки.

Засега нито от страна на Десантис, нито от Тръмп има официално изявление във връзка с президентската битка през 2024 г., но експрезидентът намекна, че е амбициран отново да се състезава за Белия дом. През миналия месец той каза, че очаква с нетърпение подходящото време, когато ще обяви намеренията си.

Тръмп мълчи за изборите 2024 година, те все още са далече ...

Тръмп мълчи за изборите 2024 година, те все още са далече ...

В първите си интервюта след напускането на Белия дом