Бившият американски президент Доналд Тръмп отговори уклончиво на въпроса дали ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Той заяви, че вотът е далече напред във времето. Той обаче е уверен в подкрепата на избирателите от това, което е видял като резултати на последните президентски избори. Това заяви Тръмп за Newsmax в първите си интервюта след напускане на Белия дом миналия месец и след като Сенатът не го осъди по време на историческия втори процес за импийчмънт срещу него. Очаквано, една от основните теми бяха изборите за президент, за които Тръмп е убеден, че са му били откраднати и всъщност е спечелил. Той обвинява за това не само съперниците си демократи, но и много републиканци.

Една от темите, които той засегна, бе Иран и възможността САЩ да се върнат към ядрената сделка, което наследникът му в Белия дом Джо Байдън вече оповести. "всички бяхме готови да сключим сделка с Иран", заяви Тръмп. "Всички сме казали, че щеше да е много добре сделка. Сега виждам сделката, за която говорят. Това е катастрофа."  Не е известно за коя сделка говори Тръмп, тъй като иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей каза, че не е видял сделката и настоява за такава, съобщи "Ройтерс" в сряда.

"Всички сме готови почти изцяло да се изтеглим от Близкия изток, което така или иначе почти сме направили", каза още Тръмп. "Привеждаме много войници у дома. Много от нашите велики войници се прибираха у дома. Харчим цяло състояние, да защитава други държави, а те дори не го уважават. Те не плащат за това. Ние плащаме. Страните, които имат много пари."

Републиканците искат Доналд Тръмп на изборите през 2024 г.

Републиканците искат Доналд Тръмп на изборите през 2024 г.

54% казват, че ще подкрепят Тръмп на първичните избори

Очаквано, Тръмп не пропусна възможността да атакува Twitter. Припомняме, че  след бунта на Капитолия на 6 януари социалната мрежа замрази профила му за неопределено време, като предупреди, че възможно негово преизбиране няма да промени това решение. По време на изборите многократно публикации на Тръмп бяха отбелязвани като "съмнителни". "Twitter вече не е същата социална мрежа, разбирам, че е станала много скучна и милиони хора я напускат", каза той. "Преговаряме с други хора и има възможност да изградим свой собствен сайт. Наистина бяхме тормозени в Twitter, всичко, което казвах, беше сигнализирано, беше позорно. Стана много скучно и не искаме да се връщаме в Twitter."

Припомняме, че вчера Тръмп изля гнева си по адрес на лидера на малцинството Мич Макконъл и се закани да се опълчи на законодатели, които му се противопоставят и да подкрепи кандидати за сенатори и конгресмени, информира The Hill. В съобщение Тръмп обвини Макконъл за изгубеното мнозинство на Републиканската партия в Сената на изборите през ноември 2020 г. Той призова републиканците да изберат нови лидери, които да изпълняват завета му.

Според Тръмп "намусеният Мич" не е квалифициран за поста и ако републиканските сенатори останат с него, те няма да спечелят отново. По думите му той никога не прави това, което е необходимо и е правилно за страната. Ще подкрепя конкуренти на първичните, които ще прегърнат "Да направим Америка отново велика" и нашата политика "Америка на първо място". Искаме брилянтно, силно, тактично и състрадателно ръководство, отбеляза още Тръмп.

Преди дни Макконъл атакува бившия президент по време на реч в Сената след оправдаването на Тръмп. Въпреки че гласува за оправдаване на милиардера, Макконъл заяви, че Тръмп "практически и морално" е отговорен за щурма на Капитолия. Сенаторът намекна, че Тръмп може да бъде съден за ролята си, макар че бе оправдан от Сената.

Тръмп все пак се връща в политиката

Тръмп все пак се връща в политиката

Бившият президент ще помага на Републиканската партия

Ако днес се провеждат първичните избори в Републиканската партия за излъчване на кандидат за президент на САЩ, Доналд Тръмп ще извоюва голяма победа. Това стана ясно от социологическо проучване на Politico-Morning Consult, публикувано три дни след оправдаването на бившия президент на втория импийчмънт процес, пише "Гардиън".

Сред републиканските избиратели 59% заявяват, че искат Тръмп да играе важна роля в партията им. 54% казват, че ще подкрепят Тръмп на първичните избори.

Десетки хиляди републиканци напуснаха партията след щурма на Капитолия на 6 януари и повечето американци заявяват в други анкети, че искат да се забрани на Тръмп да участва в националната политика.

Макар че 45-ият президент ще бъде на 78-годишна възраст на президентските избори през 2024 г., той ще може да се кандидатира, ако поиска, след като Сенатът го оправда. 57 сенатори гласуваха за осъждането на Тръмп срещу 43 сенатори. Но за осъждането му бяха нужни още десетима сенатори.

Майк Пенс е поставян на второ място в анкетата с 12%. На трето място са Доналд Тръмп-младши и Ники Хейли с 6%. Мит Ромни е подкрепян от 4%, а Тед Круз от 3%.

Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт – 57 сенатори го намират за виновен, 43 за невинен
Обновена

Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт – 57 сенатори го намират за виновен, 43 за невинен

За осъдително решение бяха необходими 67 гласа...