Ако днес се провеждат първичните избори в Републиканската партия за излъчване на кандидат за президент на САЩ, Доналд Тръмп ще извоюва голяма победа. Това е посланието на социологическо проучване на Politico-Morning Consult, публикувано три дни след оправдаването на бившия президент на втория импийчмънт процес, пише "Гардиън".

Сред републиканските избиратели 59% заявяват, че искат Тръмп да играе важна роля в партията им. 54% казват, че ще подкрепят Тръмп на първичните избори.

Тръмп все пак се връща в политиката

Тръмп все пак се връща в политиката

Бившият президент ще помага на Републиканската партия

Десетки хиляди републиканци напуснаха партията след щурма на Капитолия на 6 януари и повечето американци заявяват в други анкети, че искат да се забрани на Тръмп да участва в националната политика.

Макар че 45-ият президент ще бъде на 78-годишна възраст на президентските избори през 2024 г., той ще може да се кандидатира, ако поиска, след като Сенатът го оправда. 57 сенатори гласуваха за осъждането на Тръмп срещу 43 сенатори. Но за осъждането му бяха нужни още десетима сенатори.

Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт – 57 сенатори го намират за виновен, 43 за невинен
Обновена

Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт – 57 сенатори го намират за виновен, 43 за невинен

За осъдително решение бяха необходими 67 гласа...

Майк Пенс е поставян на второ място в анкетата с 12%. На трето място са Доналд Тръмп-младши и Ники Хейли с 6%. Мит Ромни е подкрепян от 4%, а Тед Круз от 3%.