Републиканците обвиниха президента на САЩ Джо Байдън в лицемерие след откриването на още секретни документи в дома му в Делауеър, съобщава БиБиСи.

"Ако живеете в стъклена къща, не хвърляйте камъни", заяви конгресменът от Небраска Дон Бейкън.

Най-малко 20 документа, свързани с времето на Байдън като вицепрезидент, бяха открити в личната му резиденция и в офис, който е използвал във Вашингтон. Той критикува Доналд Тръмп, когато домът му беше обискиран за класифицирани документи.

Не е ясно какво е имало в документите, намерени у Байдън, но някои от тях са били с гриф "Строго секретно", което е най-високото ниво на класификация. По закон всички файлове на Белия дом трябва да бъдат предадени на Националния архив в края на президентството. Специален прокурор вече разследва.

В резиденцията на Байдън са открити още 5 страници с класифицирани материали

В резиденцията на Байдън са открити още 5 страници с класифицирани материали

Те са намерени в Уилмингтън

Редица републиканци обвиниха Джо Байдън в двойни стандарти. Докато правеше това (обвинявайки Тръмп), той знаеше много добре, че самият той притежава секретни документи, така че лицемерието тук е голямо, каза Джеймс Комер от Кентъки, новият председател на комисията по надзора на Камарата на представителите.

Няколко републиканци поискаха и дневниците на посетителите в резиденциите на Байдън да бъдат публикувани, за да се види кой може да е имал достъп до документите.

Белият дом не оповести откога Байдън е знаел, че документите са у него, но те настоява, че адвокатите му са ги предали веднага щом са ги намерили. Първата партида в бившия му кабинет беше открита на 2 ноември, дни преди междинните избори, но едва миналата седмица това стана публично достояние.

Нов удар по Байдън: Намерена е втора партида класифицирани документи

Нов удар по Байдън: Намерена е втора партида класифицирани документи

Не се разкриват допълнителни подробности