Окончателното урегулиране на конфликта в Сирия може да бъде достигнато само с политически средства. Това заявление президентът на Русия Владимир Путин направи на неформална среща на лидерите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР), по време на провеждащата се в китайския град Ханчжоу среща на Г-20, предаде Интерфакс.

Руският лидер напомни, че Русия, заедно с други партньори, е успяла да установи в редица региони на Сирия режим на прекратяване на огъня, започвайки от между сирийските преговори.

Путин също подчерта, че "реалното противопоставяне на заплахата от тероризъм може да стане с обединени усилия на всички заинтересовани държави". Както отбеляза руският президент, действията на руските Въздушни и космически сили позволиха да се съхрани държавността в Сирия.

Путин заяви, че най-опасната ситуация от гледна точка на заплаха от тероризъм, имаше в Сирия. В тази връзка "Москва откликна през м.г. на молбата на официалния Дамаск да помогне в борбата с терористичните групировки".

"Действията на руските Въздушно-космически сили са позволили да бъдат нанесени много сериозни удари по терористите, по тяхната инфраструктура", констатира той. "Съхраняването на сирийската държавност, по моя преценка, е абсолютно ключов елемент", допълни Путин.

В китайския град Ханчжоу на 4 и 5 септември се провежда единадесетата среща на върха на Голямата двадесетка.