Франция и Германия се стремят да направят така, че Шенгенската зона отново да функционира в нормален режим.

Това заявява френският президент Оланд, който прие в Елисейския дворец канцлера Меркел. Разговорът им е в навечерието на ключовата среща ЕС-Турция, насрочена за 7 март.

€ 18 млрд. годишно щял да струва контролът на границите в Шенген, плаши Брюксел

€ 18 млрд. годишно щял да струва контролът на границите в Шенген, плаши Брюксел

Силно щели да бъдат засегнати страни с голям износ

Основна роля в процеса по нормализиране на Шенген трябва да има Frontex, убеден е Оланд. По думите му Франция ще изпрати кораби в Егейско море, както и ще изпълни задължението си да приеме 30 хиляди сирийски и иракски бежанци.

Брюксел спешно променя законите срещу икономическите мигранти

Брюксел спешно променя законите срещу икономическите мигранти

Готвят промени в Дъблинското споразумение

Припомняме, в момента част от страните, влизащи Шенген са въвели граничен контрол заради огромния мигрантски наплив.

Оланд коментира, че е наложително да бъдат отстранени въведените временни гранични проверки в Шенгенската зона – в името на европейското единство.

"В крайна сметка, нашата цел е да се сложи Шенген обратно в ред, който ще се случи чрез координация, солидарност и укрепване на взаимните ни ресурси", изтъкна Оланд.

Меркел го подкрепи, като заяви, че едностранните решения не могат да помогнат и даде пример как граничният контрол прави така, че мигрантите се трупат в Гърция. Тя обяви за контрапродуктивно това, че отделни членове на ЕС за прилагат подобни мерки в отговор на притока на мигранти.

По-същото време на пресконференция еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос коментира в същия дух темата Шенген, обявявайки, че всяка страна трябва да поеме своята отговорност в противен случай на карта е поставено постигнатото през последните 60 години.

По думите му обаче - "Дъблинският регламент все още е в сила, но той не действа и ние сме в процес на преразглеждането му. През март ще предоставим нашето отношение, междувременно трябва да работим в сътрудничество с всички държави-членки.
Сега сме в нова реалност, Дъблинският регламент трябва да бъде адаптиран към нея. Ангажирани сме със защитата на договора, това е ролята на комисията. До момента, когато започнем преработката на Дъблинския регламент, той ще бъде в сила", заяви Аврамопулос.