Обществената подкрепа за кабинета на японския премиер Фумио Кишида се е повишила над 50%. Това се случва за първи път от осем месеца, като полемиката за Църквата на обединението отшумява. Това установи проучване на Nikkei-TV Tokyo.

Рейтингът на одобрение достигна 52% в проучването, проведено от петък до неделя, което е с 4 процентни пункта повече от март. Неодобрението е 40 процента.

Управляващата Либерално-демократическа партия спечели четири от петте междинни парламентарни избора, проведени на 23 април, в подкрепа на лидерството на Кишида.

Припомняме, че след като остана над 50% до август 2022 г., обществената подкрепа за кабинета се срина заради предполагаемите връзки на политиците с Църквата на обединението. Тогава скандалът зае централно място. Но рейтингът на одобрение започна да се възстановява в началото на тази година.

Връзките в църквата костваха постовете на няколко министри от кабинета. 

Поредна рокада в правителството на Фумио Кишида

Поредна рокада в правителството на Фумио Кишида

Министърът на реконструкцията подаде оставка

Запитани защо подкрепят кабинета, 38% отговарят, защото се ръководи от ЛДП, следвани от 28%, които казват, че вярват на членовете, и 21%, които цитират стабилността. Сред скептиците 41% казаха, че не харесват политиките.

Сред политическите партии ЛДП събра най-голяма подкрепа от 43%, следвана от Японската иновационна партия с 13 процента. Конституционно-демократическата партия с 9% се спусна на трето място за първи път от декември.

Японската иновационна партия също така води групата на опозицията по отношение на очакванията на гласоподавателите, като 51% от анкетираните изразяват големи очаквания за партията. Конституционните демократи останаха далеч назад с 27 процента.

Иновационната партия, първоначално създадена като регионална партия в Осака, избра повече от 700 членове в местните законодателни органи на регионалните избори през април - далеч над целта си от 600.

Партията постигна голямо разочарование, когато нейният кандидат победи бивш депутат от ЛДП на междинните избори за долната камара на 23 април. Иновационната партия си постави за цел да стане опозиционна партия номер 1 на следващите общи избори.

Анкетата е проведена чрез произволно набиране на цифри и е получила 816 отговора, за процент на отговор от 36,5 процента.

Взрив прекъсна митинг с участието на японския премиер

Взрив прекъсна митинг с участието на японския премиер

Самият Кишида в обръщение към жителите на Вакаяма поднесе своите извинения

На 15 април взрив прекъсна митинг с участието на японския премиер. По време на предизборен митинг на Либерално-демократическа партия с участието на Кишида мъж хвърли бомбичка.

Взривът прекрати мероприятието в западния град Вакаяма, а Кишида изобщо не произнесе своята реч.

Премиерът остана невредим и бе евакуиран веднага в полицейското управление.

Нападателят бе задържан.

Кампанията, което се провеждаше бе за частични избори за долната камара на парламента.

Властите са особено внимателни, след като на подобно мероприятие през юли 2022 г. бившият министър-председател Шиндзо Абе бе застрелян.