Римски съд отхвърли заповеди за задържане на група мигранти в приемно съоръжение в Албания и заяви, че те имат право да бъдат върнати в Италия, като това е удар на плана на премиера Джорджия Мелони да отклони търсещите убежище в трети страни извън ЕС, предаде "Ройтерс".

Тази седмица общо 16 мигранти бяха спасени в Средиземно море и отведени в Албания от кораб на италианския флот, като станаха първата група хора, настанени в новото съоръжение за мигранти. Четирима от тях вече са върнати в Италия по здравословни причини или защото са били непълнолетни. Артуро Салерни, адвокат, участващ в случая, каза, че решението се отнася за всичките останали 12 останали мигранти.

По думите на председателя на съда Лучана Санджовани "отказът да се утвърдят задържанията в албански структури и райони... се дължи на невъзможността да се признаят държавите на произход на задържаните лица като безопасни страни", като уточнява, че следователно мигрантите са имали "право да бъдат върнати в Италия". Припомняме, че първоначална 16-те мигранти бяха определени като граждани на Бангладеш и Египет.

Кириакос Мицотакис е скептичен относно модела Италия-Албания за миграцията в ЕС

Кириакос Мицотакис е скептичен относно модела Италия-Албания за миграцията в ЕС

Той не е сигурен, че това може да се повтори на европейско ниво

Само мигранти, идващи от списък от 22 държави, класифицирани като безопасни в Италия, могат да бъдат изпратени в Албания. Египет и Бангладеш са сред тях, но неотдавнашно решение на Европейския съд по въпроса направи невъзможно задържането им в Албания.

При произнасяне по отделен случай, включващ Чехия, Съдът на ЕС каза, че държава извън блока не може да бъде обявена за безопасна, освен ако цялата й територия не се счита за свободна от опасност, ограничавайки определението за това какво може да се счита за безопасна страна извън ЕС.

"Задържанията не са били валидирани при прилагане на принципите, задължителни за националните съдилища и самата администрация, изложени в неотдавнашното решение на Съда на ЕС", каза още Санджовани.

Решението предизвика гнева на партията на Мелони. "Някои политизирани магистрати решиха, че няма безопасни страни на произход. Те биха искали да премахнат границите на Италия, ние няма да го позволим", пишат от партията в профила си на X.

Благотворителната организация Sea Watch подкрепи съдебното решение и заяви, че "цялото медийно шоу, организирано от правителството на Мелони" е в противоречие с националното и международното право.

Припомняме, че под условията на петгодишното споразумение с Албания, до 36 000 мигранти могат да бъдат изпратени в страната всяка година. Центровете ще се управляват по италианското законодателство, с италиански служители и съдии, които ще разглеждат делата чрез видео връзка от Рим.

Преди няколко дни Джорджа Мелони определи плана за изпращане на мигранти в Албания като "смел и безпрецедентен", заявявайки, че Италия дава пример на останалата част от Европа, като изпраща мигранти в трети страни за обработка на техните молби за убежище.

Евролидерите харесаха идеята за изнесени мигрантски центрове

Евролидерите харесаха идеята за изнесени мигрантски центрове

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха в четвъртък да използват всичките си лостове, за да ускорят връщането на мигранти