Британският премиер Риши Сунак, говорейки в понеделник в Рига пред лидерите на страните, принадлежащи към Съвместните експедиционни сили (JEF), обеща през 2023 г. да запази или надвиши обема на военната помощ за Украйна, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Всички ние около тази маса сме едни от най-близките приятели и съюзници на Украйна. Досега играехме водеща роля в подкрепата им и знам, че ще продължим да го правим. И мисля, че трябва да вземем предвид три приоритета, когато мислим за следващата година.

Мисля, че първото е да гарантираме, че предоставяме повече военна помощ и че тази военна помощ се развива според ситуацията, пред която сме изправени.

Това означава повече противовъздушна отбрана, това означава повече артилерия и това означава повече бронирани превозни средства.

От наша страна, в Обединеното кралство, ние се ангажирахме през следващата година да запазим или надхвърлим помощта в размер на 2,3 милиарда британски лири (около 2,8 милиарда долара), предоставена тази година, и много се надявам и насърчавам другите около тази маса да дадат най-доброто от себе си. да продължи силната подкрепа," заяви Сунак.

Всеки едностранен руски призив за прекратяване на огъня би бил "напълно безсмислен при сегашните обстоятелства", добави още британският премиер. Според него подобно обаждане от Русия би било "фалшиво".

"Русия използва преговорите, за да прегрупира, да подсили войските си и докато те не напуснат окупираните територии, не може и не трябва да има истински преговори", продължи Сунак.

"Нашата колективна решимост е ясна, ние сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме Украйна. И това е преди всичко, защото тяхната сигурност е и наша сигурност", подчерта британският премиер.

На срещата на JEF в Рига присъстваха лидерите на Дания, Финландия, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Швеция, Норвегия и Обединеното кралство. На нея по видеовръзка се изказа и украинският президент Володимир Зеленски.

Великобритания очаква руската армия да буксува в Украйна в следващите месеци

Великобритания очаква руската армия да буксува в Украйна в следващите месеци

Стратегията на Москва в този момент не е в състояние да постигне целите си