Президентът на Украйна Володимир Зеленски, обръщайки се към лидерите на страните, които са част от Съвместните експедиционни сили (JEF), по време на тяхната среща в Рига, поиска от тях различни видове оръжия, от които Киев се нуждае, за да отблъсне руската агресия, съобщават западните медии.

По-специално украинският президент поиска от британския премиер Риши Сунак да увеличи доставките на системи за противовъздушна отбрана.

Според Ройтерс Зеленски е поискал също така от президента на Литва системи NASAMS и и ракети "Стингър"; от министъра на отбраната на Дания - гаубици "Цезар"; от, премиера на Швеция - артилерийски системи "Арчър" и от министъра на отбраната на Нидерландия - танкове.

Водените от Великобритания съвместни експедиционни сили са военни сили с висока степен на готовност, способни на бързо предислоциране и участие в съвместни операции, вариращи от хуманитарна подкрепа и възпиране до бойни операции навсякъде по света.

В тях влизат 10 страни - 8 членки на НАТО, както и Швеция и Финландия, които са в процес на присъединяване към Северноатлантическия алианс.

От началото на войната в Украйна президентът Володимир Зеленски използва всяка възможност да привлече вниманието на световната общност към ситуацията в страната, страдаща от руската агресия.

Той говори на десетки срещи на върха на различни нива, пред парламентите на различни страни и дори на откриването на тазгодишния филмов фестивал в Кан.

ФИФА отказа на Зеленски да говори преди финала на Световното първенство

ФИФА отказа на Зеленски да говори преди финала на Световното първенство

Преговорите по въпроса все още продължават