Премиерът на Великобритания Риши Сунак официално подаде оставка, след като неговата Консервативна партия претърпя съкрушително поражение от Лейбъристката партия на изборите.

"Съжалявам", заяви Сунак на пресконференция и добави, че въпреки че е дал всичко от себе си, обществеността е "изпратила ясен сигнал, че правителството на Обединеното кралство трябва да се промени".

Той отново пое отговорност за падането на торите, подчертавайки, че е чул "гнева и разочарованието" на избирателите.

Сунак нарече наследника си сър Кийр Стармър "достоен човек с обществен дух".

Сунак потвърди и че ще се оттегли като лидер на Консервативната партия. "След този резултат ще се оттегля като партиен лидер, не веднага, а след като формалните договорености за избора на моя наследник са налице", уточни той.

Сунак предаде ключовете за "Даунинг стрийт" №10, отивайки си с призив за "благоприличие и толерантност" в британската политика.

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Лейбъристите печелят с разгромна победа на Консерваторите

На провелите се избори консерваторите бяха изпратени в електорална забрава с едва 121 места - близо 300 по-малко от броя на лейбъристите.

Сунак призова за "визия за доброта, благоприличие и толерантност", която да се запази Обединеното кралство.

"Трябва да бъдем верни на това, което сме. Това е труден ден, но напускам тази работа с честта да бъда ваш министър-председател".

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за тежки последици, ако другият спечели

След невероятната нощ за лейбъристите, Стармър, който по-рано обяви, че "промяната започва сега", ще се отправи към Бъкингамския дворец, за да се срещне с крал Чарлз III и да бъде официално назначен на поста. След това ще се премести на "Даунинг стрийт" №10 и ще назначи свой кабинет.

Въпреки че делът му от гласове не беше огромен, това беше удивително добра нощ за лейбъристите, заедно с някои от по-малките партии в страната. Крайнодясната партия "Да реформираме Обединеното кралство" на Найджъл Фараж направи огромен пробив в гласуването на консерваторите, спечелвайки 4 милиона гласа, макар и само четири места - разочароващо, като се има предвид, че прогнозите според екзитпола бяха за 13 места. Либералдемократите получиха 71 места, а партията на Зелените спечели четири - най-добрият ѝ резултат досега.

Лейбъристите във Великобритания обещаха, че няма да изоставят Украйна

Лейбъристите във Великобритания обещаха, че няма да изоставят Украйна

Те ще настояват за създаване на трибунал за военните престъпления на Русия