Последният ден от предизборната кампания във Великобритания започва с предупреждение от Кийр Стармър и Риши Сунак, че ако другият спечели това ще има тежки икономически последици, предаде "Ройтерс".

Проучванията на общественото мнение показват, че евентуалният победител е Лейбъристката партия на Стармър, което ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите

В изявление координаторът на кампанията на Лейбъристката партия Пат Макфадън напомни за "икономическия хаос, за който британският народ все още плаща цената", като изявлението идва заради страха, че гласоподавателите могат да видят резултата като предрешен и да си останат вкъщи, когато избирателните секции отворят сутринта на 4 юли, или да регистрират протестни гласове с по-малките парти.

Лейбъристите във Великобритания обещаха, че няма да изоставят Украйна

Лейбъристите във Великобритания обещаха, че няма да изоставят Украйна

Те ще настояват за създаване на трибунал за военните престъпления на Русия

"Ако гласувате за консерваторите, нищо няма да се промени. Ако изобщо не гласувате или гласувате за друга партия, рискувате да се събудите в петък с Риши Сунак, който отново влиза през вратата към номер 10", каза още Макфадън

Кампанията на Стармър беше изградена около обещание за промяна, насочено към недоволството от състоянието на обществени услуги и падащия стандарт на живот - симптоми на мудна икономика и политическа нестабилност.

От своя страна Сунак се опита да убеди гласоподавателите, че през 20-те месеца на неговото управление икономиката е поела по възходящ път след сътресенията породени от COVID-19 и войната в Украйна.

Той твърди, че Стармър ще трябва да наложи данъци, за да изпълни своята програма за промяна.

След като не успяха да затворят преднината на Лейбъристите в проучването на общественото мнение, консерваторите се обърнаха от търсене на победа към опити да минимизират мащаба на поражението.

В последните часове преди изборите те предупредиха, че колкото по-голяма е победата на лейбъристите, толкова по-смел ще бъде Стармър да повиши данъците над тези, които вече е очертал.

"Колкото по-голям е мащабът на свръхмнозинството, толкова по-лесно ще бъде да се прокарват крайни политики - и толкова повече увеличения на данъците ще бъдат наложени на британския народ", се казва в изявление на консерваторите.

Сунак обещава финансова сигурност на британците преди изборите

Сунак обещава финансова сигурност на британците преди изборите

Великобритания провежда парламентарни избори на 4 юли