Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък във Великобритания предсрочни парламентарни избори с мнозинство от 170 гласа. Това показват резултати от екзитпол на BBC, ITV и Sky.

Ако прогнозата е точна, това означава, че сър Кийр Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия - малко по-малко от общия брой на Тони Блеър през 1997 г.

Снимка 673107

Източник: EPA/БГНЕС

Предвижда се консерваторите да имат до 131 депутати, което е най-ниският им брой в следвоенната история.

Либералдемократите се очаква да бъдат трети с 61 депутати.

Шотландската национална партия има до 10 депутати, а "Реформирай Обединеното крлство" - 13 депутати, според екзитпола.

Британците гласуват за парламент

Британците гласуват за парламент

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

Предвижда се Зелената партия на Англия и Уелс да удвои броя на депутатите си до двама, а Plaid Cymru ще получи четирима депутати. Други се очаква да получат 19 места.

Екзитполът, наблюдаван от сър Джон Къртис и екип от статистици, се основава на данни от гласоподаватели в около 130 избирателни секции в Англия, Шотландия и Уелс. Анкетата не обхваща Северна Ирландия.

На последните пет избори екзитполът беше точен в диапазона от 1,5 до 7,5 места.

Британският министър на отбраната Грант Шапс вече призна, че управляващата Консервативна партия във Великобритания е претърпяла поражение. Изказването му беше излъчено от Sky News.

"Очевидно е, че сутринта Великобритания ще има ново правителство", каза политикът, който минути по-рано сам загуби депутатския си мандат на изборите. Шапс е член на Камарата на общините от 2005 г.

Припомняме, че в края на май премиерът Риши Сунак обяви намерението си да проведе парламентарни избори на 4 юли. Решението беше изненада.

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за тежки последици, ако другият спечели

Социологическите проучвания сочеха победа за лейбъристите. 

Лидерът на победилата партия ще отиде в Бъкингамския дворец в петък сутринта, за да съобщи на крал Чарлз III, че е готов да състави правителство.