Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори.

Припомняме, че в края на май премиерът Риши Сунак обяви намерението си да проведе общи избори на 4 юли. Решението беше изненада.

Предишният парламент заседава от декември 2019 г., следователно премиерът имаше време до декември и не се очакваше вотът да се обяви по-рано. 

Най-късно следващите избори законно биха могли да се проведат на 28 януари 2025 г., но Сунак има правомощието да свика такива и по-рано.

За да проведе избори, министър-председателят трябва първо да поиска от краля да разпусне парламента. Вотът обикновено се провежда 25 дни по-късно.

Британският парламент се избира за пет години и мнозинството изисква една партия да спечели 326 места от 650.

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

Изборите са свикани от премиера

Избирателните секции ще бъдат отворени от 07:00 до 22:00 часа местно време.  Първите предварителни резултати се очакват около 23:30, а публикуването на актуализирани данни се очаква между 03:00 и 05:00 часа.

Лидерът на победилата партия ще отиде в Бъкингамския дворец в петък сутринта, за да съобщи на крал Чарлз III, че е готов да състави правителство.

Проучванията преди изборите са изключително неблагоприятни за консерваторите: според няколко медии, които са събрали проучвания на различни социологически проучвания, лейбъристите биха могли да получат около 40% от гласовете, консерваторите около 20% и "Реформирай Обединеното кралство" около 16 процента.

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за тежки последици, ако другият спечели

Експертите от Survation твърдят, че лейбъристите ще спечелят с огромна разлика. Според последното им проучване, предвид настоящите правила за разпределение на изборите, Лейбъристката партия може да спечели 484 от 650 места (около 75% от местата). При този сценарий Консервативната партия ще спечели само 64 места (около 10%), което може да е най-лошият резултат в тяхната история.

Така партията "Реформирай Обединеното кралство", ръководена от Найджъл Фараж, може при благоприятни обстоятелства да заобиколи консерваторите на изборите и да стане втората по значимост политическа партия в страната. Основно партията на Фараж се фокусира върху въпроса за имиграцията и продължаването на Брекзит.

Промени обаче се очакват от Шотландия и Северна Ирландия. Шотландската национална партия (SNP), която преживява вътрешна криза, може да загуби някои места в британския парламент, отстъпвайки ги на лейбъристите. В същото време за първи път в историята лявата националистическа партия Шин Фейн може да спечели мнозинството от местата в парламента в Северна Ирландия. Партията се придържа към политиката на "въздържание", което означава, че ако спечели, де факто няма да заеме местата си.

Предизборните проучвания в Уелс не предвиждат радикални промени.

Според британските избиратели най-важните въпроси в кралството в момента са икономическата ситуация (около 52%), здравната ситуация (50%) и въпросът за имиграцията и убежището (40%). В същото време британските медии отбелязват, че в предизборните си обещания и лейбъристите, и консерваторите не обръщат нужното внимание на основните проблеми на страната.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър обещава да реформира няколко индустрии, включително Националната здравна служба, и да повиши данъците, за да инвестира в тези индустрии. Лидерът на консерваторите премиерът Риши Сунак обещава да намали данъците и да ограничи миграцията. 

Позициите на двете страни по отношение на конфликта в Украйна не са много различни: Сунак обеща да бъде на страната на Украйна "каквото и да стане", а Стармър многократно повтаря, че подкрепата му за Киев е "желязна". " В манифеста на Лейбъристката партия се казва, че е готова да работи с украинските власти за "дипломатическа изолация на Русия и увеличаване на индустриалното производство". Лейбъристите също са готови да работят за "създаване на път към членството на Украйна в НАТО".

Фараж заяви в края на юни в интервю, че Русия и Украйна трябва да се опитат да организират преговорния процес, като прибягват до услугите на посредници. Той разкритикува разширяването на НАТО на изток и отбеляза, че Украйна според него в бъдеще трябва да служи като буферна държава между Русия и Запада.

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Тя стана най-кратко служилият министър-председател в историята на Острова

Политическите проблеми за Консервативната партия започнаха в края на 2021 г., когато стана известно, че тогавашният премиер Борис Джонсън присъства на партита, които се състояха по време на строгия локдаун заради коронавируса COVID-19. Последвалите скандали доведоха до неговата оставка и управлението на Лиз Тръс като министър-председател през септември 2022 г.

Тя обаче не успя да се справи и Сунак пое тази позиция през октомври. Консервативната партия е на власт в Обединеното кралство от около 14 години.