Новият първи министър на Северна Ирландия призова британското правителство да увеличи предложението си за облекчаване на напрегнатия бюджет на региона с повече от 3,3-те милиарда паунда, заложени в споразумението за възстановяване на децентрализираната администрация, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Риши Сунак ще се срещне с политически лидери в Белфаст по-късно днес, след като миналата седмица убеди пробританската Демократична юнионистка партия (ДЮП) да се откаже от двугодишния си бойкот на регионалното събрание, като облекчи търговските търкания след Брекзит.

Това проправи пътя за сформирането на нова коалиция за споделяне на властта, като за първи път в историята ирландски националист - Мишел О'Нийл от "Шин Фейн", стана първи министър.

"Тази сутрин министър-председателят ще се срещне с министри на изпълнителната власт, обединени в решимостта ни да постигнем съгласие за подходящия дългосрочен пакет за финансиране", заяви О'Нийл в съвместно изявление с новия заместник първи министър на ДЮП Ема Литъл-Пенгели.

Британският парламент слага край на политическата безизходица в Северна Ирландия

Британският парламент слага край на политическата безизходица в Северна Ирландия

Депутатите подкрепиха преработването на търговските правила след Брекзит

Новото децентрализирано правителство публикува писмо, изпратено до Сунак по-рано днес, в което се посочва, че пакетът от 3,3 милиарда паунда, макар и добре дошъл, ще осигури само краткосрочно решение и не предоставя основа за предоставяне на устойчиви обществени услуги.

Британското правителство предложи пакета през декември след разговори с всички страни. По-рано миналата година Лондон отказа да увеличи годишния бюджет на Северна Ирландия в размер на 14,2 милиарда паунда, въпреки че инфлацията достигна невиждан от няколко десетилетия връх.

Това доведе до мащабна стачка в публичния сектор през януари. Работниците бяха гневни, че не получават увеличение на заплатите, за разлика от колегите си в останалата част на Обединеното кралство.

Северна Ирландия за първи път има първи министър националист

Северна Ирландия за първи път има първи министър националист

Мишел О'Нийл, лидер на "Шин Фейн", обяви историческото решение в събота

Министрите на Северна Ирландия заявиха, че 584-те милиона паунда, заделени за заплати, не отговарят на "известния натиск" от 690 милиона паунда и че останалата част от пакета също е под дългосрочното ниво на необходимост за предоставяне на обществени услуги.

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис определи пакета като "справедливо и щедро" предложение, но не изключи новата администрация да преговаря за увеличение.

"Вече ще имаме министри на финансите и на икономиката, които ще могат да разговарят директно с колегите си в Министерството на финансите на Негово Величество, и ако има данни, които да доказват противното, аз съм напълно сигурен, че ще бъдат чути", увери Хийтън-Харис.

Северна Ирландия отново заговори за референдум

Северна Ирландия отново заговори за референдум

Сътресения на Острова