Парламентът на Северна Ирландия назначи ирландски националист за първи министър в събота, съобщава "Ройтерс". Става въпрос за Мишел О'Нийл, лидер на "Шин Фейн". 

Това се случва за първи път и е историческо събитие. Това е и най-новият знак за възхода на партията, която заяви, че голямата ѝ мечта за обединена Ирландия е вече  реалистична.

"Това е исторически ден, който представлява нова зора, заяви 47-годишната О'Нийл пред събранието. Ще служа на всички еднакво и ще бъда първи министър за всички. Съжалявам за всички загубени животи по време на конфликта, без изключение", добави О'Нийл.

О'Нийл представлява преминаване към ново поколение политици на "Шин Фейн", които не са пряко замесени в продължилия десетилетия кървав конфликт в региона между ирландските националисти, търсещи обединена Ирландия, и пробританските юнионисти, които искат да останат Обединеното кралство. Националистите си осигуриха най-много места на изборите в региона през 2022 г.

Постът на заместник-първи министър, който има същата власт, но по-малко символична тежест, беше зает от Ема Литъл-Пенгели от ДЮП.

Припомняме, че назначението дойде, след като пробританският съперник на Шин Фейн, Демократическата юнионистка партия (ДЮП), официално прекрати двугодишния бойкот и сключи сделка с британското правителство за облекчаване на търговските търкания след Brexit.

"Шин Фейн" побеждава на местните избори в Северна Ирландия

"Шин Фейн" побеждава на местните избори в Северна Ирландия

"Случва се историческа промяна и "Шин Фейн" води тази промяна в цяла Ирландия", каза лидерът Мишел О'Нийл

Британският парламент ден по-рано гласува в подкрепа на преработването на търговските правила след Брекзит в Северна Ирландия.

С това той проправи пътя за връщане на правителството за споделяне на властта в региона за първи път от почти две години.

Законодателите в Камарата на общините одобриха без официално гласуване промените, сред които намаляване на проверките на стоките, пренасяни от Великобритания до Северна Ирландия.

Демократическата юнионистка партия, чиито поддръжници искат да останат неразделна част от Обединеното кралство, заяви, че след одобряването на промените, ще даде зелена светлина за възстановяване на децентрализираното управление - ключова част от мирното споразумение от 1998 г., сложило край на десетилетия сектантско и политическо насилие.

Северна Ирландия е без децентрализирано правителство, откакто ДЮП напусна в знак на протест срещу търговските правила след Брекзит, които според нея създават бариери с останалата част от Великобритания.

Председателят на събранието на Северна Ирландия съобщи на депутатите, че могат да бъдат свикани, за да изберат ново правителство за споделяне на властта в рамките на 24 часа, след като партиите му посочат, че са готови да го направят.

Британският парламент слага край на политическата безизходица в Северна Ирландия

Британският парламент слага край на политическата безизходица в Северна Ирландия

Депутатите подкрепиха преработването на търговските правила след Брекзит

По време на дебата в британския парламент министърът за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че разпоредбите демонстрират, че правителството се е вслушало, така че доверието да може да бъде възстановено и хората и бизнесът да бъдат уверени, че са в дългосрочното бъдеще на Великобритания.

Споразумението от Разпети петък от 1998 г. сложи край на три десетилетия насилие между ирландските националисти, които искат обединена Ирландия, лоялистите, които подкрепят британското управление, и британската армия.

Гласуваните мерки включват отпадане на всякакви физически проверки, когато стоките се транспортират в рамките на т.нар. система на вътрешния пазар на Обединеното кралство, като над 80% от всички стоки от Великобритания до Северна Ирландия няма да бъдат подлагани на проверки.