Британският премиер Риши Сунак е получил независим доклад за обвинения в тормоз срещу вицепремиера Доминик Рааб и обмисля отговора си, каза говорителят на Сунак в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Обвиненията срещу неговия съюзник може да доведат до третото напускане на висш министър от правителството заради личното им поведение, откакто Сунак зае премиерския пост през октомври, и биха попречили на усилията му да съживи подкрепата за своята Консервативна партия преди националните избори, очаквани следващата година.

Преразглеждането беше поискано от самия Рааб през ноември след официални оплаквания за поведението му от правителствени служители, а адвокат Адам Толи беше назначен от Сунак да ръководи независимо разследване.

Рааб обеща да подаде оставка, ако обвиненията бъдат потвърдени.

"Премиерът получи доклада от Адам Толи, независимият разследващ. Той получи констатациите тази сутрин. Той обмисля тези констатации", каза говорителят на Сунак.

Говорителят добави, че Сунак желае да публикува отговора си възможно най-скоро, но не каза дали това ще стане още днес.

Рааб, който е и министър на правосъдието, каза, че е бил уверен, че се е държал професионално през цялото време, докато Сунак първоначално защити своя заместник, когато се появиха оплакванията, като каза, че не вярва на обвиненията, че Рааб е тормозил служители.

Сунак обеща, след като стана министър-председател миналата година, да създаде правителство на "почтеност, професионализъм и отчетност" след скандалния мандат на Борис Джонсън и хаотичните икономически политики, които свалиха Лиз Тръс след по-малко от два месеца на власт.

Друг старши министър, Гавин Уилямсън, беше принуден да подаде оставка след обвинения в тормоз през ноември, а Сунак уволни председателя на Консервативната партия Надхим Захауи през януари, след като беше установено, че е нарушил министерския кодекс заради данъчните си въпроси.

Сунак е изправен пред разследване на самия него от парламентарния орган за наблюдение на стандартите относно поведението затова дали е декларирал надлежно дяловото участие на жена си в компания за грижи за деца, която може да се облагодетелства от новата правителствена политика.

Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиер

Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиер

Парламентът затяга примката около партитата на "Даунинг стрийт" 10