Борис Джонсън е изправен пред борба за политическата си кариера, след като депутати заявиха, че доказателствата сочат, че нарушенията на правилата на COVID са били "очевидни" за тогавашния министър-председател, обобщи "Скай нюз".

Междупартийната комисия по привилегиите заяви, че Камарата на общините може да е била подведена поне четири пъти във връзка с твърденията за "Партигейт", а депутатите ще проведат кръстосан разпит на Джонсън през седмицата, започваща на 20 март.

Ако комисията установи, че Борис Джонсън е проявил неуважение към парламента, може да му бъдат наложени санкции, включително временно отстраняване от длъжност.

Ако отстраняването е за повече от 10 дни и Камарата на общините даде съгласието си за това, неговите избиратели в Уксбридж и Южен Руйслип може да се окажат в ситуация да гласуват на частични избори.

В предварителния доклад на комисията се казва: "Доказателствата категорично сочат, че нарушенията на указанията са били очевидни за г-н Джонсън по времето, когато е бил на събранията."

Но Борис Джонсън твърди, че докладът "оправдава" убеждението му, че не е нарушил никакви правила.

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Ще се проверява дали е излъгал парламента за т.нар. "партигейт"

"Няма абсолютно нищо, което да показва, че някой мой съветник или държавен служител ме е предупредил предварително, че събитията може да са в разрез с правилата, нищо, което да казва, че след това те са смятали, че това е в разрез с правилата, нищо, което да показва, че аз самият съм смятал или съм се притеснявал, че нещо е в разрез с правилата", се защити Борис Джонсън.

Един от потенциалните случаи на неуважение, споменати в доклада, е, че г-н Джонсън е направил подобно твърдение в Камарата на общините въз основа на съвет, предназначен само за изявление пред медиите, и се е позовал на едно събитие, а не на множество събрания.

Джонсън получи една от 126-те глоби, издадени от Скотланд Ярд заради партита, свързани с блокиране на достъпа до Даунинг Стрийт и Уайтхол.

Лейбъристите побързаха да критикуват Джонсън, а заместник-лидерът на партията Анджела Рейнър заяви, че докладът е "осъдителен".

Рейнър заяви, че сегашният министър-председател Риши Сунак "трябва да спре да подкрепя този опозорен премиер и неговия фонд за правна защита - и ясно да заяви, че ако се установи, че той многократно е подвеждал парламента, кариерата му е приключила".

Борис Джонсън отказа отново да оглави Консервативната партия

Борис Джонсън отказа отново да оглави Консервативната партия

Бившият премиер не е успял да се договори с основните си опоненти

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър призова Сунак - "който, разбира се, беше глобен в този процес" - "да гарантира, че ще напреднем възможно най-бързо с разследването на COVID и той ще предприеме абсолютни действия по всички препоръки, които се появят междувременно".