Саудитска Арабия предупреждава, че е възможно да подкрепи сунитите в Ирак, ако американските сили се изтеглят от страната, съобщават американски медии.

Саудитска Арабия е преобладаващо сунитска страна и до момента спазва ангажимента си към САЩ да не се намесва в Ирак, пише в публикуван в медиите доклад, предаде АФП.

Този ангажимент обаче може да не бъде спазен, ако американските сили се изтеглят от там. За това е предупредил преди две седмици саудитският крал Абдула при посещението на вицепрезидента Дик Чейни в Рияд.

Недоволство в Саудитското кралство предизвиква и предложението да се водят с Иран разговори за Ирак. Припомняме, една от спорните препоръки в доклада на комисията Бейкър бе да се използват дипломатически пътища за постигане на подобрение в Ирак, като се визира включването на Иран и Сирия в търсенето на изход от критичната ситуация.

Иран е преобладаващо шиитска страна и има съмнения, че доставя оръжие и пари на някои иракски групи.

Саудитска Арабия е изразила опасения, че при евентуално изтегляне на американските сили от Ирак шиитското мнозинство може да смаже сунитите. Тези опасения се изострили напоследък с увеличаването на натиска върху Вашингтон за определяне на срокове за постепенно изтегляне от Ирак.